Ljuslyktor av peddigrotting

26 augusti, 2020

Höstmörkret lurar kring knuten och några nya ljuslyktor passar perfekt. De här lyktorna knyter man ihop som mattor av peddigrotting och sprayar vita nedtill.

Rotting är materialet framför andra just nu. Det passar perfekt in i den naturliga inredningstrenden med trärent och skandinaviskt blont. Det är dessutom ett fantastiskt gör-det-själv-material med nästan outtömliga möjligheter att skapa eget!

Peddigrottingen är utmärkt enkel att fläta om man bara lägger den i vatten i några timmar. I det här fallet ska vi inte böja den så mycket så det räcker med att lägga den i blöt en liten stund för att räta ut rottingen. Men först av allt klipper man den i bitar, lite längre än man vill att lyktorna ska vara höga. Eftersom rottingen kommer på rulle blir bitarna banan-böjda och för att få dem raka kan man helt enkelt lägga ihop dem i buntar och surra fast dem mot en rak list eller liknande medan de torkar igen.

Det går också att först knyta ihop mattan med de böjda pinnarna för att sedan blötlägga mattan och lägga ut den slätt på en plan yta att torka.

Nu är det dags att börja knyta. Vaxad lintråd som man normalt använder när man syr i läder är perfekt för ändåmålet. Tråden är stark och vaxet gör att knutarna håller ihop utan att man behöver knyta dubbelt. Klipp till två bitar drygt en meter långa vardera. Vik trådarna på mitten och knyt fast i en av rottingpinnarna med jämna avstånd. Kläm fast pinnen mellan dina knän medan du arbetar och ta en ny pinne, knyt fast den med båda trådarna med en enkel knut. Tänk på att i varje knut lägga samma tråd över den andra, då blir den knutna linjen jämn och fin. Fortsätt knyta ihop rottingpinnarna tills du fått en matta lagom lång att den räcker runt det glas du tänkt använda inuti lyktan. Ett vanligt cylinderformat dricksglas eller glasburk fungerar bra.

Lägg ut mattan platt på ett bord och markera en rak linje längs båda sidor. Klipp av ändarna på rottingen efter den markerade linjen.

Lägg mattan på en tidning eller en bit kartong och spraymåla längs ena sidan för att få en gradvis effekt. Vill du ha mer färg kan man behöva spraya flera gånger och låta färgen torka däremellan.

När färgen torkat knyter du ihop mattan runt glaset, fäst trådändarna på insidan och klipp av. 

Använd gärna värmeljus av LED-modell, för brandsäkerheten och miljöns skull! Tänk annars på att aldrig lämna levade ljus obevakade, särskilt inte i egentillverkade ljuslyktor.Trustpilot