Glasögonställ med stil

24 april, 2024

Snart är det dags att dra på sig solglasögonen igen. Ett glasögonställ håller ordning på brillorna och blir en skojig inredningsdetalj.

Glasögonstället för tre par glasögon är en praktisk förvaring när man snabbt vill kunna byta till solbrillorna såhär på våren. Med några svarta penseldrag får glasögonstället också lite extra knorr, i form av tre olika mustascher.

Vårt glasögonställ för tre par glasögon mäter 20 x 30 centimeter. Listen som håller stället är lika lång som stället är brett, så såga en 20 centimeter lång trälist av dimensionerna 21 x 69 mm. Använd en japansk handsåg som ger fina rena snittytor utan stickor.

Såga sedan två parallella snitt snett bakåtlutade i listens framdel, som på bilden. Plywoodskivan ska få plats emellan snitten, så mät och kontrollera avståndet.

Använd ett stämjärn för att knacka bort biten emellan sågsnitten. 

Mät, markera och såga till en bit plywood som ska bli själva stället. Vi har använt en poppelplywood 6 mm tjock. 

Såga sedan ut ett jack i mitten på nederkanten. Jacket ska vara lika brett som furulisten och så högt att skivan når hela vägen ner till botten när du sticker ned den i det sågade snittet på listen.

Slipa kanter på både trälisten och skivan med slipapper. 

Nu är det dags att borra hål för glasögonen i skivan. Varje par behöver två hål där man trär in skalmarna. Mät och markera var på skivan du vill ha hålen för att de ska passa dina glasögon. Borra sedan hålen med en 25 mm kvistborr som ger fina hål utan stickiga kanter. Slipa lite runt hålen med ett slippapper.

Måla skivan med en vitpigmenterad hårdvaxolja, låt torka ordentligt innan du fortsätter. 

Måla bottenlisten i en grafitsvart lackbets.

Lite extra knorr får glasögonstället med mustascher! Skissa upp några olika mustascher på bitar av maskeringstejp och placera ut dem på skivan när glasögonen sitter på plats. På så vis är det lättare att se var de ska placeras så att de hamnar i rätt höjd på skivan och inte under glasögonen. 

Markera med en blyertspanna och måla sedan med en svart hobbyfärg. Låt färgen torka ordentligt innan du sätter ihop stället och hänger upp glasögonen.Trustpilot