Broderi i rund ram

09 januari, 2019

Årets första gröna blad. De har ännu inte tittat fram utomhus, men inget hindrar att låta bladen prunka inomhus. På ett broderi till exempel. En enkel bladkrans är ett perfekt första projekt för den som inte broderat tidigare.

Broderi är ett klassiskt hantverk som somliga kanske trodde var på utdöende. Men icke! Broderierna verkar blomstra igen, och allt fler hittar tillbaka till hantverket.

Om man redan provat på vanliga korsstygn så är kanske nästa steg över till det fria broderiet att använda vanliga plattstygn. Man ritar upp ett mönster som man sedan överför till ett tyg och fyller varje område med enkla platta, täta stygn.

En vanlig kökshandduk var det jag började med här. Se till att tyget är tvättat och därmed färdigkrympt innan du sätter igång. 

Börja med att rita upp mönstret på ett vanligt papper. Jag kontrollerade att min bladkrans skulle få plats i broderiramen. Om man inte ska ha broderiet kvar i broderibågen behövs det naturligtvis inte, då flyttar man runt tyget i bågen medan man broderar och använder bågen för att hålla tyget sträckt. Det var inte heller min ursprungliga avsikt att broderiet skulle bli kvar i ramen eftersom jag använde en handduk. Men när det var klart passade ramen så bra (och det kändes svårt att torka händerna på broderiet) så det fick bli en liten tavla istället!

Det går bra att föra över mönstret till tyget med en vanlig blyertspenna. Lägg tyget över mönstret och rita av. 

Spänn sedan upp tyget i broderibågen och dra i det ordentligt så att det sitter spänt innan du sätter igång. När man syr med liksidig plattsöm blir mönstret likadant på båda sidor och man syr så tätt att tyget inte syns mellan stygnen. 

För att ge bladkransen mera liv broderar man i tre olika gröna nyanser, jag börjar med den mörkaste på själva kransen och bladen i mitten och fortsätter att blanda upp med ljusare toner längre ut.

När hela broderiet var klart klippte jag bort det överflödiga tyget och näste ihop det på baksidan. Broderibågen fick sitta kvar som ram.

 Trustpilot