Kruka med träribbor

11 januari, 2023

Ta tillvara! Den tomma målar- eller konservburken kan få nytt liv som blomkruka. Med lite sprayfärg och svartlaserade ribbor av trä förvandlar du skräpet till nya inredningsdetaljer därhemma.

En tom målarburk av metall eller en stor konservburk, tom och ordentligt rengjord är grunden till veckans DIY-projekt. Börja med att spraya burken svart. Spraya i flera tunna lager som får torka mellan varven, då blir färgen bäst.

Mät sedan burkens höjd och såga till ribbor lika långa som burkens höjd. 

Förutom det behöver du ribbor som ska bli fötter till krukan, så lägg till ungefär en tredjedel av måttet från burkens höjd. Såga två eller tre långa ribbor till krukans fötter, gånger fyra fötter. Alltså 8 eller 12 långa ribbor. Antalet är beroende av hur stor burk du använder och vilket uttryck du vill ge krukan. 

Mellan varje fot ska de kortare ribborna sitta, minst två korta mellan varje fot. När du räknat ut antal ribbor sågar du till dem av en planhyvlad furulist. Enklaste sättet att få riktigt fina sågytor är att använda en japansk handsåg, om du inte har tillgång till en bänksåg.

Betsa ribborna i en grafitsvart lackbets, den tränger in fint i träet men lämnar ådringen på ett fint sätt. Låt ribborna torka ordentligt innan du börjar limma fast dem. 

Ställ burken upp och ned på en skyddspapp eller tidning och placera ut ribborna så att de fördelar sig jämnt runt om. Enklast är att börja med fötterna mitt emot varandra och sedan ställa ribborna med jämna mellanrum emellan dessa. Om man vill kan man göra en liten markering på botten vid varje ribba så att man ser var de ska limmas fast. 

Limma ribborna en i taget med ett starkt lim. Eventuellt man man behöva ta hjälp av maskeringstejp eller spännband för att hålla ihop ribborna tätt mot burken medan limmet härdar. 

En uppstammad krukväxt blir fin i ribbkrukan med fötter.Trustpilot