Graverade gafflar som servettringar

12 augusti, 2020

Gamla gafflar i nysilver kan man hitta i parti och minut på loppis. Och de går att använda till mer än att äta med! Med ett graverat namn på skaftet blir de fina servettringar - eller kryddpinnar till kökets favoritörter.

Det är omåttligt roligt att gravera! När man väl börjar få snits på gravyrstiften går skrivandet som en dans över både glas och metall. Lite övning kan krävas innan man blir helt nöjd. Men det gör inte så mycket om man misslyckas i början om man kommer över ett parti gamla udda nysilvergafflar som legat och skrotat i en låda i decennier, och som bara kostar ett par kronor styck. 

Använd samma gravyrstift som till glas. Om man känner sig är osäker kan man skissa upp texten med en svart penna först.  

När texten är färdiggraverad, diskar man av gafflarna innan det är dags att oxidera skaften för att få den graverade texten att framträda bättre. 

Det finns kemikalier som oxiderar silver, men de tillhör inte de mest miljövänliga sorten. Bättre är att använda vanliga ägg! Koka ett ägg i cirka 8-10 minuter. Skölj i iskallt vatten så går det lätt att skala. Mosa ägget snabbt på ett fat och mosa ut det på gaffelskaften. Dra över en plastpåse , sätt en gummisnodd runt för att hålla gaserna från ägget kvar i påsen och ställ allt i kylen över natten eller något dygn så kommer metallen att oxidera.

Ta ut och diska bort äggresterna. Polera nu bort oxiden från skaften med svart dialux-polerpasta för silver och en polerskiva till dremeln. Polera lite försiktigt just vid texten så att du inte slipar bort för mycket. Diska av med vanligt diskmedel när du är nöjd.

Kryddpinnar med namnen på dina favoritörer är nu klara att stickas ned i krukorna.

Servettringar böjer man till genom att först bara böja gaffeln med handkraft. För att forma den sista änden av gaffeln kan det behövas en gummi- eller träklubba och ett städ eller annat hårt föremål att forma den mot.  

Dags att duka!Trustpilot