Bokstöd med dalahäst

02 september, 2020

Den rosa åldern är slut men den gamla dalahästen kan få nytt liv. I två delar och med ny färg och funktion - som bokstöd på nattduksbordet.

Många unga flickor har en rosa period när allt från golv till tak helst ska vara rosa. Det brukar gå över, men kvar blir en del lämningar. Till exempel kändes den knallrosa dalahästen lite apart i sin omgivning. Men säg det som inte går att ordna med en burk färg och några verktyg!

Det är roligt att göra nytt av gamla saker som har en historia i hemmet. Så dalahästen får nu istället hjälpa till att stödja böckerna på hyllan.

Till det här bokstödet använder man med fördel en bit amerikansk vitek - inte bara för att träslaget i sig är vackert, det är också tungt vilket passar bra till ändamålet. 

Börja med att mäta upp och såga till delarna. Proportionerna beror ju mycket på hur stora böcker du behöver ge stöd och hur stor dalahästen som ska användas är. Det här bokstödet har bottendelar som mäter 10 centimeter och stående sidor som mäter 20 centimeter. 

Det ger bäst stabilitet om man låter den stående sidan vila direkt på bordet och alltså inte monterar den ovanpå bottendelen som de står uppställda på bilden här.

Det är viktigt att man sågar allt absolut vinkelrätt, så enklast är om man har tillgång till en bänkmonterad cirkelsåg. 

Såga även dalahästen mitt itu och slipa ytan matt med ett slippapper så att den nya färgen får bra fäste.

Viteken är ganska grovt sågad och behöver slipas av ordentligt , enklast med hjälp av en planslipmaskin så att alla ytor blir jämna och släta.

Limma sedan ihop delarna och dra ihop limfogarna med tvingar medan limmet torkar. Tänk på att torka bort överflödigt lim som tränger ut i fogen med en fuktig trasa.

När limmet torkat skruvar man för säkerhets skull ihop bokstöden snett underifrån. Använd en borr- och skruvjigg för att borra snett och exakt in mot fogen. Spänn fast jiggen mot undersidan med en tving, måtta hur djupt du ska borra och fäst en stopp på borren. Då kommer du borra precis så långt in som behövs för att skruva ihop fogen. 

Borrens yttersta spets är smalare för att passa skruven. Men man får alltså inte borra så djupt att den tjockare delen går igenom hela bottenplattan.

Borra i båda sidorna på samma vis och skruva sedan ihop fogen. 

Tryck i de medföljande träpluggarna i hålen med lite trälim.

Slipa det sista med vanligt slippapper för hand och olja sedan in bokstöden med en vitpigmenterad hårdvaxolja. Torka bort överflödig olja och låt stöden torka ordentligt.  

Måla dalahäst-delarna vita och låt färgen torka ordentligt. Man kan behöva måla flera lager för att få färgen att täcka det grälla mönstret ordentligt.

Limma fast dalahästarna i bokstöden så att de står i mitten. Pressa ihop limfogen ordentligt med handkraft och låt limmet torka innan du ställer upp stöden. Trustpilot