Glittrande Eiffeltorn

21 december, 2022

Glitter och guld kan man inte få för mycket av när det lackar mot jul. Så det här lilla Eiffeltornet i luffarslöjd har fått en glittrig kostym för att passa som dekoration till både jul och nyår. En dekoration som håller länge!

Eiffeltornet som från början faktiskt var tänkt som en tillfällig byggnad åt världsutställningen i Paris har kommit att bli en av världens mest älskade byggnader. Som symbol för Paris och Frankrike, men också någon slags symbol för flärd och glamour. Därför kan ett glittrande Eiffeltorn få bli årets vackraste handgjorda juldekoration, tycker vi. Kanske hinner du tillverka ett i julklapp till någon du tycker om?

Det här Eiffeltornet är tillverkat i klassisk luffarslöjd, men istället för den vanliga svartglödgade tråden har vi bytt den mot en guldglimrande mässingstråd. Och sist av allt ett regn av glitter!

Klipp till två lika långa bitar av en 1,5 mm tjock mässingstråd. Cirka 120 cm långa är lagom till ett Eiffeltorn av storleken här. 

Böj trådarna på mitten och tvinna ihop dem med en ögla längst ut i änden. Använd en rundtång så får du enkelt en jämn ögla.

Böj ut trådarna åt varsitt håll och börja forma en av trådarna som siluetten av ett Eiffeltorn. Böj tråden längs ena sidan av tornet, forma en fot och en undre valv, samt ytterligare en fot. När tråden når Eiffeltornets nedre våning, böjer du tråden 90 grader som en undervåning. 

Böj de andra trådarna likadant. Enklast är att börja med den motstående tråden så att siluetten blir likadana. Böj sedan de övriga likadant. 

När du har böjt samtliga trådar i samma siluett tar du en tunnare mässingstråd, 0,5 mm tjock. Klipp till fyra st 80 cm långa bitar av den tunnare tråden och tvinna ihop benen nerifrån och uppåt i varje hörn.

Fortsätt sedan att vira tråden runt tråden som bildar första våningen. Böj den tråden runt hörnet på tornet mot nästa sida och vira ihop trådarna så att tornets nedervåning håller ihop tornet. Vira de tunnare trådarna runt så att allt håller ihop.

Klipp och böj till en kvadrat av den tjockare tråden, denna ska bli tornets ”övervåning”. Kontrollera att den passar med ditt torn.

Trä på kvadraten på tornet och vira fast den genom att vira den tunnare tråden i sick-sak mellan nedervåningen och undervåningen. Låt varje tunn tråd vira fast en sida, sedan byter du tråd till nästa, varvet runt tornets fyra sidor.

Ta sedan trådarna de tunna trådarna från två motsatta hörn av tornet och vira dem diagonalt uppåt medsols. Vira ett varv runt varje hörn. Ta sedan de andra två trådarna och vira dem snett uppåt motsols så att de korsar de andra tunna trådarna. Det är inte jättenoga på millimetern hur du virar trådarna, men intrycket ska bli detsamma som Eiffeltornets karaktäristiska stålkonstruktion.

Klipp av ändarna om du får något över av tråden.

Spraya tornet med spraylim. Pudra sedan snabbt över glitter så att det fastnar i limmet. Tänk på att skydda dina lungor när du använder spraylim, ett andningsskydd är bra att använda även om man är utomhus! 

Och tänk på att försöka ta vara på överblivet glitter. Om man håller sig över ett papper kan man enkelt hälla tillbaka glittret i burken igen. Glitter som inte kan återvinnas är bäst att dammsuga upp, det ska inte spolas ut i avloppet eftersom det är en form av microplast.

Trä in en glittrig tråd i tornets ögla om du vill hänga upp det någonstans, eller ställ det på en lämplig plats. Ett levande ljus intill får tornet att glittra riktigt magiskt!Trustpilot