Linneservetter med stämpeltryck

22 april, 2020

Riktiga linneservetter är svårslagna. Med vändsydda hörn och ett personligt stämpeltryck blir de en extra dekoration på middagsbordet.

Det är de små detaljer som gör det. Vändsydda hörn förvandlar en bit tyg till en fin servett. Och som så ofta - när man vet hur man gör är det inte alls svårt!

Börja med att klippa till tyget i bitar om 50 x 50 centimeter. Då får man ut tre servetter på bredden, och alltså sex stycken per meter. Klipp så trådrakt som möjligt så att tyget inte drar sig i tvätten. 

Vik och pressa med strykjärn in kanterna ca en centimeter. Vik och pressa ytterligare ett varv. Pressa ordentligt så att tyget får ordentligt markerade veck i fållningen.

 

Vi nu ut den senaste fållen och vik servetten diagonalt fån hörn till hörn. Sy en söm över hörnet vid fållvecket i en rät vinkel från det diagonala vecket, som på bilden. Klipp av överblivet tyg och vänd hörnet rätt.

Sy likadant i all hörn, vänd dem rätt och pressa med strykjärnet igen. 

 

Sy en stickning en millimeter från fållkanten runt hela servetten.

Egna stämplar kan man skära ut ur ett gummimaterial avsett för ändamålet. Börja med att skissa upp ditt tryck på ett vanligt papper tills du är nöjd. Rita sedan upp det med blyerts på gummiplattan. 

Skär nu bort allt material som inte ingår i mönstret. Använd linoleumknivar som har en böjd egg för att karva ut mönster. Börja närmast konturerna och använd ett smalt knivblad för att skära så exakt som möjligt.

 När du sedan ska skära bort större ytor använder du istället ett bredare knivblad som skär bort mer av materialet i taget. 

Rolla textilfärg med en skumplastroller på den färdiga stämpeln och tryck på tyget. Det kan vara en god idé att först prova att trycka på en spillbit tyg, så att man vet hur mycket färg som behövs och hur hårt man bör trycka stämpeln mot tyget.

Låt färgen torka ordentligt innan du fixerar den med strykjärn.

 Trustpilot