Vad ruvar påskhönorna på?

28 februari, 2024

En höna på tallriken är i alla fall bättre än en tupp i halsen. Men om de dessutom ruvar på något riktigt gott får de mer än gärna ta plats på festbordet till påsk. Byt påskägget mot en höna som du fyller med påskgodis.

Nu börjar våren att vakna och snart är det påsk igen. Ett roligt påskpyssel är dessa ruvande hönor som man kan fylla med godis och ställa på tallrikarna på påskbordet.

Mät omkretsen på pappkonens nederkant och klipp av en bit crepepapper som räcker ett varv runt konen. 

Rulla ihop pappret och platta till det så att det bildar en cirka tre-fyra centimeter bred rulle. Klipp rullen i fyra bitar och klipp av hörnen på varje bit som på bilden. När du då rullar ut pappret kommer det att bilda en lång taggig remsa. 

Limma fast remsan så att ”taggarna” - som ska bli hönans fjädrar - sticker ut utanför kanten på konen. Använd en limpistol med låg temperatur.

Fortsätt att limma de taggiga remsorna varv efter varv så att de ligger lite omlott över varandra och till slut klär in hela konen. Avsluta med att limma fast en rufsig tuppkam högst upp.

Till ögon använder man två vaddägg som man ritar på pupiller med en svart poscapenna, tänk på att storleken på pupillerna, och riktningen på dem ger stor karaktär till den färdiga hönan.

Ur en vanlig äggkartong klipper du sedan en näbb som du målar gul eller orange. Limma fast både näbb och ögon med limpistolen.

Ett par ben med fötter på kanske kan få dingla över bordskanten? Om man böjer till ett par fötter av en mässingstråd som man fäster med en knut i ett tjockt makramégarn får fötterna dingla fritt. Böj till fötterna som på bilden och limma sedan fast benen mot insidan av pappkonerna.

Fyll konen med påskgodis. En bit papper kan man enkelt vrida till så att de håller godiset på plats inuti hönan. Det blir en rolig överraskning att hönan inte bara är en dekoration - den ruvar på något gott också!Trustpilot