Schackrutig juteväv under granen

11 december, 2019

En schackrutig juteväv under julgranen sätter pricken över i. Rutorna fixar man med hjälp av självhäftande bokplast och textilfärg.

Inspirerad av floristen och konstnären Tage Andersen, som nästan gjort de svarta schackrutorna till sitt signum går vi loss på juteväven. Mindre granar i vas eller kruka är perfekta att stoppa ned i små säckar av jute för att dölja krukan och samtidigt få en rustikt dekorativ detalj. Men även som en klassisk julgransmatta passar den fint - den schackrutiga juteväven.

Svart mot vitt kan bli en väl hård konstrast, men mot jutevävens varma naturton gör den sig fint. Oavsett om man tänker sy ihop en säcka eller en rund matta börjar man med att trycka schackrutorna. Vanlig självhäftande bokplast är perfekt för ändamålet. Det rutiga skyddspappret på baksidan gör det enkelt att klippa många lika stora rutor. Våra rutor är 10 x 10 centimeter. 

När du klippt så många rutor som du uppskattar behövs klistrar man fast dem på juteväven. Om den har skarpa veck kan det vara bra att stryka väven först. Klistra fast rutorna i ett scahckmönster där du lämnar väven bar i varannan ruta. Klistra på fri hand, det gör inte så mycket om det inte blir exakt rakt överallt.

Man kan aningen använda en vanlig textilfärg som man rollar på med en miniroller, eller en textilfärg i sprayform. Tänk bara på att använda skyddspapp, tidningspapper eller plast under, för färgen slår lätt igenom den glesvävda juteväven.

Låt färgen torka ordentligt innan du drar bort plastrutorna. Fixera färgen med ett strykjärn enligt anvisningar på förpackningen.

Klipp till en rund matta och sy fast ett kantband runt om till julgransmattan. 

 

Eller vik väven dubbel och sy ihop den som en säck om granen ska stå i kruka.Trustpilot