Tänk stort! Knappen på väggen blir en rolig inredningsdetalj

21 februari, 2024

En vägghängare i form av en gigantisk knapp med ett klassiskt korsstygn i mitten blir en kul inredningsdetalj och en praktisk avlastning för väskan, morgonrocken eller handduken.

Ibland är det roligt att leka med skalorna. Att skala upp en form vi känner igen så väl i en viss storlek. En klassisk knapp som brukar mäta ungefär två centimeter och sys fast med ett korsstygn har vi skalat upp och istället använt som en krok på väggen.

Vi använde en fotplatta till en bordsflagga som knapp, och vände botten upp.

Börja med att mäta och markera var ”knappens” hål ska vara. Vi mätte två centimeter in från kanten.  

Borra hål med en fem mm träborr.

Fotplattan har ett förborrat hål i mitten som är 10 mm stort, och det hålet använder man för att foga ihop knappen och rundstaven som fungerar som distans från väggen.

Såga till en bit rundstav som är lagom lång för din hängare, använd en geringslåda för att såga rakt om du inte har tillgång till en bänksåg.

Borra ett hål halvvägs ned genom rundstaven med en 10 mm tjock träborr. Borra sedan med en tunnare borr vidare rakt igenom rundstaven. Genom detta hål ska du sedan skruva fast knappen i väggen.

Mät hur djupt du borrat och hur djupt det förborrade hålet är på fotplattan och såga till en bit 10 mm tjock rundstav i samma längd. Kontrollera att det passar.

Limma fast rundstaven med trälim i fotplattans förborrade hål.

Betsa eller måla knappen och rundstaven i den färg du vill ha, vi använde en vitpigmenterad hårdvaxolja.

Nu är det dags att knyta fast korsstygnet. Ta det garn du vill ha och trä det genom hålen som ett korsstygn. Knyt ihop på baksidan.

Skruva fast rundstaven med en lång träskruv på väggen där du vill ha den. Droppa sedan lite trälim på den tunna rundstaven och tryck fast knappen på sitt fäste. Låt limmet torka ordentligt innan du använder väggknappen som hängare.   Trustpilot