Halloweenspindlar med prismakropp

29 september, 2021

Boo. Vi går mot ruskigare tider! Och allt är inte guld som glimrar - det kan vara spindlar!

Prismor av kristallglas brukar oftast ta plats i kristallkronor för att de bryter ljuset så vackert. Men man kan använda dem på andra sätt också. Som kroppar till ett gäng läskiga halloweenspindar till exempel. Det blir en effektfull och kanske något oväntad kontrast, och ett roligt pyssel när halloweenhelgen närmar sig.   

Spindlarnas ben böjer man till av en tunn, svartglödgad järntråd. Tråden vi använt är 0,7 mm tjock. Klipp till åtta bitar ca 20 centimeter långa, eftersom spindlar har åtta ben.

Böj trådarna på mitten i en mjuk böj och börja med att tvinna ihop två av dem med varandra från mitten och utåt. Tvinna fyra, fem varv.

Fortsätt sedan att tvinna fast den andra delen av den ena tråden med nästa på samma vis - inifrån mittenböjen och utåt. 

Till slut tvinnar man ihop de sista två ändarna och har nu åtta sammantvinnade benpar.

För att ge benen lite form och leder lämnar man nu trådarna parallella bredvid varandra och tvinnar sedan ihop dem några centimeter längre ut för att forma en led. Gör sedan likadant ytterligare några centimeter längre ut för att forma fotleden. 

Fortsätt tvinna samtliga ben på samma vis, men gör de främre benen lite kortare än benparet som ska vara längst bak på kroppen. 

Själva glasprisman som ska föreställa kroppen fäster man med en lång bit järntråd som man först fäster i mitten av benställningen innan man trät tråden genom prismans hål och sedan virar tråden många varv runt prisma och benställning så att det liknar en överkropp på spindeln. Avsluta genom att forma två främre gaddar.

Samma princip att vira ihop benställningen kan även viras ihop i jämna ben utan ”leder” för att få spindlarna att få lite olika uttryck. 

Som inramning till spindlarna blir ett par svartmålade trägrenar med spindelnät av järntråd passande. Börja med att såga till lagom långa grenar med lämpliga grenklykor på. Måla grenarna svarta, låt fären torka ordentligt. Själva nätet formar man av fyra trådar lagom långa för grenklykan man vill använda. Tvinna ihop trådarna på mitten och vira fast dem utspända åt olika håll. För att få trådarna att sitta på plats kan man behöva spika i små nubb för att trådarna inte ska glida ur plats.  

Klipp till en lång tråd och vira den löst i en rundad form runt varje spänd tråd, så att det får spindelnätets karaktäristiska form.

Fäst spindlarna i nätet och ställ grenarna i lämplig vas.Trustpilot