Snäcka i silverlera

12 juli, 2023

Vad gör man av alla snäckor man hittar på stranden? Ett halssmycke kanske, för att minnas de varma sommardagarna under resten av året.

De tål att ta sig en närmare titt på, även de allra minsta snäckorna man hittar på stranden. Små underverk är de, in i minsta detalj. Men eftersom de inte är så hållbara är det inte så lätt att göra smycken av dem. Däremot går det fint att gjuta av snäckorna i silverlera.

Silverlera är en lera av pulvriserat finsilver och ett bindemedel. När leran är fuktig kan man forma den som man vill, och den är därför perfekt att göra små avgjutningar med. 

Börja med att tillverka en form av din snäcka. En bit fimolera är perfekt att använda. Det enda du behöver tänka på är att formen måste vara skålad så att det går att plocka ut snäckan ur sin form. Har man en snäcka som är formad som en spiral får man alltså göra en halva av formen.

Knåda leran lite så att den blir mjuk och smidig. Pressa sedan ned snäckan i leran och pilla försiktigt ut den igen. Kontrollera att du fått ett fint avtryck. Härda leran i vanlig hushållsugn enligt instruktionerna på förpackningen.

Så snart formen har svalnat helt kan du använda den. 

Pensla lite matolja i formen för att leran ska släppa lätt. En liten droppe olivolja fungerar bra, men se till att inte ta för mycket!

Ta en bit silverlera och forma först till en rund bit. Pressa sedan leran ner i formen. Leran behöver inte fylla hela formen utan bör helst vara bara något tjockare än snäckan.

Plocka försiktigt ut den ur formen och kontrollera att du fått ett fint avtryck. Om inte är det bara att försöka igen, så länge leran är fuktig går den att forma om.

När du är nöjd med din snäcka lägger du den att torka ungefär ett dygn så att all fukt försvinner ur leran.

Nu är det dags att bränna leran. Lägg snäckan på ett eldfast underlag, till exempel en lödplatta. Tänd lågan på en gasbrännare och rikta mot snäckan för att hetta upp den. Efter en liten stund kommer du se att en liten låga slår upp när det organiska bindemedlet i leran brinner upp, därefter blir hela smycket glödande.

Nu är det dags att slå på en timer. Smycket ska hållas glödande i fem minuter, men utan att smälta. Det gäller att hålla brännaren på ett lagom stort avstånd för att smycket ska hållas glödande, men så snart man ser att ytan på silvret börjar se blankt ut drar man undan lågan för att inte smälta leran. Efter fem minuter stänger du av brännaren och låter smycket svala.

Nu är det dags att löda fast en liten ögla att hänga snäckan i. Forma en bit silvertråd till en ring och klipp av. Tänk på att ringen bör vara tillräckligt stor att trä upp på en halskedja.

Lägg snäckan på en lödplatta och placera öglan där du vill löda fast den med hjälp av en tredje hand som håller den på plats. Kontrollera så att silverytorna som ska lödas ihop har kontakt med varandra, eventuellt kan du behöva fila lite så att de möter varandra. 

Spraya på lite flussmedel och klipp av en cirka två millimeter lång bit av vekt silverlod. Spaya flussmedel även på silverlodet och lägg precis intill ytorna som ska lödas ihop.

Tänd gasbrännaren och rikta lågan mot lodet tills det smälter. Eventuellt kan du behöva värma snäckan lite underifrån också, då lodet dras till den varmaste ytan. 

Det är lite pilligt att löda i silver, men det behöver inte vara så svårt!

Låt smycket svalna innan du putsar bort den svarta silveroxiden som bildats på tråden. Silverleran brukar däremot inte oxidera så lätt på grund av sin höga silverhalt, hela 999 tusendelar rent silver!



Trustpilot