Häxans skor på dörren

27 september, 2023

Halloweenhäxan verkar ha tappat sina skor när hon flög förbi på sin svarta kvast. Nu hänger de i alla fall på dörrkransen i väntan på Halloween, när hon kanske kommer tillbaka för att hämta sina skor.

Halloween är höstens stora högtid, men ganska ung som tradition i vårt land. Men det är roligt att förgylla hösten med dekorationer av de lite mer humoristiska slaget. Så varför inte ett par häxskor på dörrkransen?

Skorna är sydda av juteväv som sedan sprayas svart. Börja med att skriva ut (eller rita ett eget) mönstret till skorna och rita av det på juteväven.

 Tänk på att lägga väven dubbel så att du kan klippa ut två likadan stycken på en gång till vardera sko. Det är praktiskt att rita upp mönstret med en svart poscapenna på väven, då är det sedan enkelt att se var man ska sy. Klipp ut med lite sömsmån runt om.

Sy ihop skon förutom upptill, vänd den och stoppa med vadd. Man kan behöva ta hjälp av en penna eller en smal pinne för att både vända och stoppa de smala delarna av skon.

När du stoppat skorna syr du ihop med en sick-sack-söm och lämnar kanten att fransa upp sig.

Som lite extra dekoration på skorna syr man en rem med ett spänne. Klipp en rem, vik in kanterna och sy med sick-sack. Anpassa bredden på remmen efter spännets bredd, och mät hur lång remmen behöver vara för att nå runt skon och kunna spännas ihop.

Nu är det dags att spraya skorna och remmarna svarta. Vi har använt en svart textilfärg i sprayform som täcker bra. 

Spraya från alla håll och låt sedan färgen torka ordentligt.

Eftersom att det inte går att fixera färgen med strykjärn använder man istället varmluft. Blås med en embossingfön eller varmluftspistol, men tänk på att stoppningen är av polyester och kan smälta vid allt för hög temperatur. 

Sy fast spännet i remmens ena ände, spänn sedan fast det så att det passar runt skon, och sy fast änden. Klipp änden i en spets.

Som skosnören har vi använt en tunn läderrem. Börja med att lägga läderremmen i blöt i några minuter, då blir den lättare att forma. Till varje sko behövs cirka 1,5 meter läderrem. Eftersom att remmen är för tjock att sy igenom juteväven näster man fast den med små biter vaxad lintråd vid varje ”knapphål”. 

Eftersom remmen är genomfuktad är den enkel att forma i böjar där den ska vända vid knapphålen. Knyt en dubbelknut med vaxad lintråd, den vaxade lintråden fäster bra och håller läderremmen på plats där man vill ha den.

Häng upp skorna på en halmkrans. Använd den vaxade lintråden för att fästa skorna vid kransen. Om du vill kan du sy fast skorna mot kransen, eller låta dem hänga och dingla fritt i höststormarna tills häxan kommer och hämtar dem.Trustpilot