Servettringar av en trälist

02 oktober, 2019

En kvadrat och en cirkel, en liten lek med geometrin - blir en servettring! Enkel men vacker blir servettringen som man sågar ur en vanlig hyvlad trälist och sedan borrar ett stort hål i med en kvistborr. Olja, betsa eller måla till önskad färg.

Vad är det han brukar säga? ”I det enkla bor det vackra…” Ibland är det verkligen sant. och trots att dessa servettringar är så enkla att de knappast ens kräver en beskrivning finns det några knep som är bra att tänka på innan man sätter sågen i listen.

Börja med att borra hålen i listen och såga sen av den, då är det lättare att hantera borren utan att man gör sig illa liksom att det är enklare att få proportionerna bra, eftersom det kan vara lite svårt att beräkna hur mycket man faktiskt sågar bort. Så borra ett hål i taget, såga av den från listen innan du borrar nästa hål osv…

Kvistborrens främsta egenskap är att den gör så fina hål utan flisiga kanter. Men. Det gäller främst den sida man borrar från. När borren ska ta sig ut på andra sidan blir det trots allt lätt små fula flisor i kanten. Så i det här fallet är det bäst att borra från två håll, eftersom man vill att båda sidorna ska vara fina. Då blir det extra viktigt att mäta ut och markera med en penna exakt var mitten är, borra halvvägs ned från ena sidan, vänd och borra från andra hållet. Har man tillgång till en pelarborr är det också betydligt enklare när man använder sig av en så här stor borr (40 mm).

 

När alla servettringarna är borrade och sågade slipar man kanter och hål med slippapper. 

 

För slutfinishen har vi använt en vitpigmenterad hårdvaxolja som man arbetar in i träet med en pensel eller trasa, låter dra en stund för att sedan torka bort överflödet. Då ser man fortfarande träet vackra ådring, men servettringen klarar spill och smuts bättre, utan att fläckas.

I den kvadratiska servettringen är det snyggt att bara dra in en servett lite slarvigt, servettringen står sedan stadigt på tallriken på sin kantiga yta.Trustpilot