Höstlövskrans

30 september, 2020

Höstens stora show har just börjat, och du är bjuden! Naturen bjuder troget på ett fyrverkeri av höstfärger så här års, inte ens i år är den showen inställd. Så passa på att njuta - och skörda löv till vackra dekorationer.

Höstlöv är perfekta till alla möjliga typer av höstpyssel och höstdekorationer. Det är bara att gå ut och hämta! 

Till de här kransarna använder vi klassiska lönnlöv i ganska röda toner. Vill man kan man göra flera olika kranar och sortera och använde dem efter färgton. Men börja med att ta en korg med dig ut i naturen och plocka så många att du inte behöver snåla när du sen ska börja dekorera.

Löv som legat på en gräsmatta kan vara lite smutsiga, så det kan vara en god idé att börja med att skölja dem i kallt vatten innan man sätter igång.

En kransstomme av cellplast är perfekt för höstlöven. Man bara sticker fast löven med knappnålar och/eller metallklamrar. Nålarna har en tendens att åka rakt igenom löven, medan klamrarna syns mer, så det kan vara bra att kombinera dem båda. Arbeta varvet runt och lägg löven omlott, då skyler de klamrarna bra. Se till att hela kransen är helt täckt av löv när du är klar.

För att hänga upp kransen klipper du till en bit ståltråd, böjer till den som en ögla och trycker in den på baksidan av kransen. En tunnare ståltråd är också bra att hänga upp kransen med, den syns inte så mycket.

Lövkransarna brukar hålla sig fina ända tills det är dags för juldekorationerna, men den beror både på lövens färger, samt väder och vind. Man kan också förlänga lövens hållbarhet genom att ställa dem att dra i glycerin några timmar. Bäst resultat får man då om löven fortfarande sitter kvar på sin kvist så att de har lättare att dra i sig glycerinet. Man kan också lägga löven i en påse med en glycerinblandning i ett par dygn. Blanda glycerinet med en del glycerin, två delar vatten. Torka av löven med lite papper innan du fäster dem mot kransstommen.Trustpilot