Äggställ med urfrästa hål

27 mars, 2024

Ett äggställ med mjukt urgröpta hål för äggen blir ett fint sätt att servera nykoka ägg på påskbordet. Med en fräs på en dremel blir formandet en fröjd!

En klassisk äggbräda från forna tider var en bräda med borrade hål för varje ägg att stå stadigt i. Lite snyggare än dagens äggkartonger, men oftast helt utan insmickrande detaljer. Principen är dock fortfarande oslagbar - borrade hål i en bräda blir en perfekt äggförvaring!

Den här äggbrädan har dock fått lite mer omsorg i formandet med mjukt urfrästa hål för varje ägg och mjuka kanter runt hela brädan. Betsad i en mörk ekbets blir äggbrädan inte bara praktisk, utan ett snyggt sätt att servera äggen på frukostbordet. Och det är lite roligt som enkelt att fräsa i trä på fri hand med en dremel!

Börja med att mäta och markera var dina hål för äggen ska vara. Beräkna att varje ägg behöver en diameter på cirka 4 cm, så cirka 6 cm mellan centrum på varje hål är lagom. 

Borra sedan ett hål med en 24 mm kvistborr, men borra inte rakt igenom brädan, utan bara så djupt som själva borren är.

Markera sedan med en penna en ring runt varje hål på det du ska fräsa bort.

Montera en fräs på en Dremel. Det finns flera olika varianter och former på fräsarna och man kan behöva alternera mellan dem för att komma åt att både i botten av hålen och längs kanterna för att skapa mjuka former. 

Borra också ett mindre hål för en läderrem att hänga upp äggbrädan i, fräs även kanterna till hålet mjuka.

När du är nöjd med formen slipar du lite lätt med ett slippapper om det behövs. Sen är det dags för betsen. Vi har använt en lackbets som ser ut som mörk ek. Stryk ut betsen tunt med en pensel eller en svamp.

Fräs ett spår för läderremmen på äggbrädans baksida, så att brädan kan stå stadigt på bordet med läderremmen i spåret.

Fräsen fungerar alldeles utmärkt även på ett tjockare läder. Skriv först med en fettpenna på lädret. Sedan är det bara att använda dremeln som penna och fräsa fram texten.

Skär ut texten ur läderbiten, formad som en klassisk vimpel.

Slå ett hål med en 5 mm huggpipa för läderremmen. 

Knyt fast vimpeln i äggbrädan med en flätad läderrem lagom lång att du kan hänga upp äggbrädan på en krok när den inte används.

Ställ fram på bordet när äggen ska serveras.Trustpilot