Skelett på bordet

12 oktober, 2022

Läskig, skrämmande, eller bara dödligt snygg? Halloweendekorationer ska ju helst ha ett mått av allt. Skeletthanden med knotiga fingrar och krökta naglar blir en lagom läskig dekoration när helgen närmar sig.

Gipsbindor som egentligen är avsedda att fixera brutna ben är ett perfekt pysselmaterial. Ett snabbt dopp i kallt vatten och sedan är det bara att forma! I sig själva har gipsbindorna dock ingen stabilitet, så man behöver en formstabil stomme eller en form att använda när man använder gipsbindor. Vår skeletthand ska få ett innerskelett av ståltråd.

Klipp till fem ståltrådar av en 1 mm tjock ståltråd, cirka en meter långa. Vik varje tråd på mitten. 

Varje ståltråd ska bli ett finger. Tvinna tråden ett par varv vid varje led på fingrarna. Titta på din egen hand för att se ungefär proportioner och längder på fingrarna.

När du tvinnat klart alla fingrarna böjer du ut trådarna en aning till en handflata och tvinnar sedan ihop alla trådarna till en handled. Forma så handlikt du kan och böj till fingrarna vid lederna så att de kröker sig. Böj till en cirkel av ändarna så att handen kan stå upp på ett bord.

Nu är det dags att plocka fram gipsbindorna. Ta fram en skål med kallt vatten för att gipset inte ska stelna allt för snabbt. Klipp bitar av bindorna, ungefär lika långa som varje finger och doppa dem en i taget i vattnet innan du lindar dem runt fingrarna. Klipp en längre bit som du lindar runt själva handflatan och sedan nedåt längs handleden och bottencirkeln. Tänk på att när gipset väl stelnat kan du inte längre forma handen, så du behöver forma fingrarna som du vill ha dem. Kontrollera att handen kan stå stadigt, linda eventuellt lite extra tjockt runt bottenringen för att ge den lite vikt.

Tänk på att inte hälla ut gipsrester i avloppet, det kan få avloppet att sätta igen, så häll vattnet genom ett kaffefilter innan du slänger gipsresterna som hamnat i vattnet.

Naglar till skeletthanden klipper man till av svart worbla. Värm med en värmepistol eller en embossingfön och forma naglarna så att de kröker sig medan materialet är varmt. När materialet svalnat igen fixeras det i formen du format. Limma på naglarna på varje finger, efter att gipset torkat ordentligt.

Om du vill kan du måla handen innan du limmar fast naglarna. Ibland kan järntråden ge rostfläckar som slår igenom gipset, dessa kan man måla över med vit färg. 

Det kan bli effektfullt att ställa handen bakom ett ljus eller en lampa så att skuggan kastas upp på väggen, men tänk på att naglarna inte är värmetåliga utan deformeras om de värms upp av en ljuslåga.Trustpilot