Ljus med betongbotten

04 augusti, 2021

När kvällarna blir mörkare igen och augustinätter bjuder på ljumma vindar är det dags att plocka fram ljusen. Gjutna ljus med betongbotten tål att tas med när man vill stanna ute sena sommarkvällar.

Tomma livsmedelsförpackningar är ofta perfekta att gjuta såväl betong som ljus i. Den glättade insidan gör att det gjutna ljuset eller betongen lätt släpper - och dessutom kan man utan problem riva sönder förpackningen när man gjutit klart. Några tomma chipsrör är perfekta att gjuta ljus i. Skölj ur rören och låt dem torka. Spara plastlocken till förpackningarna, de är perfekta att fästa vekar i för att hålla dem på plats när massan svalnar.

Blanda till betongmassan med vatten enligt angivna proportioner på förpackningen. Var noga så att inga torra fickor med betongpulvret blir kvar. 

Fäst en veke i mitten av botten på chipsröret med en liten bit tejp. Häll sedan ned betongen i röret så att det täcker botten och når några centimeter upp. Knacka försiktigt så att eventuella luftbubblor flyter upp. Klipp springor i locken till förpackningarna och dra in veken så att den hålls spänd rakt i mitten. Om man vill kan man luta förpackningarna en aning, så får man en lite oregelbunden betongbotten. Låt betongen brinna ett dygn innan du fortsätter med ljusmassan.

Smält ljusmassan i ett vattenbad eller i en vattenmantlad smältkanna på spisen. Droppa i några droppar doftolja i massan, om du vill ha doftljus. Häll massan i rören och fäst veken i mittenspringan på locket igen. Nu kan det vara bra att klippa upp lite större hål i locken också, så att värmen kan dunsta från den varma ljusmassan.

Låt ljusen stelna något dygn innan du tar dem ur förpackningen, genom att helt enkelt riva sönder rören.  

Tänk på att aldrig lämna levande ljus obevakade, inte ens dessa som har en skyddande betongbotten!Trustpilot