Tomteluva till glöggen

30 november, 2022

Förvandla glöggflaskan till en tomte med en enkel pappkon klädd i filt. Tomtenissen blir en fin present att ta med till adventsfikat.

Hemgjord glögg, eller en god färdigköpt sådan, kan få en extra personlig touch med lite nya kläder. En tomteluva, näsa och skägg är allt som behövs för att förvandla glöggflaskan till en tomte och ett perfekt sällskap att ta med på adventsfikat eller julfesten.

Stommen till luvan är alltså en pappkon som man klär med filt och sedan limmar fast ett skägg och en liten näsa under luvan.

Börja med att måtta och klippa till två spetsiga triangelbitar med en lite rundad nederkant. Mät mot pappkonen så att den blir tillräckligt hög, om du vill kan du göra luvan högre än konen och låta den vecka sig en aning eller tippa lite i toppen.

Sick-sacka ihop de båda filtdelarna  men lämna öppningen nederst öppen.

Vänd luvan och kontrollera att den passar på konen.

Klipp till ett skägg av spillbitar av fårskinn.

En liten (eller stor om du föredrar det) näsa tovar du av en bit tovull. 

Rulla ihop ullen till en boll och vira ullen många varv runt bollen som ett garnnystan. Filta ihop genom att använda en filtnål som du upprepade gånger sticker in i bollen från olika håll. En skumplastplatta som underlag är praktisk, för nålen är väldigt vass och det är lätt att sticka sig annars. 

Limma fast skägget på konen nederkant och limma sedan fast även näsan. 

Dra på luvan och limma fast den också med några droppar karlssons klister i nederkanten på pappkonen.

Använt filtnålen för att fästa luvan mot näsan också, det kan vara svårt att limma ull mot ull.

Några handskrivna etiketter till glöggflaskan blir också fint om du ska ge bort hemgjord glögg.Trustpilot