Betongljusstakar med mässingsmanschetter

26 oktober, 2016

Nu när höstmörkret är här på allvar är det tid för levande ljus. En liten grupp med ljusstakar i olika höjder med manschetter i gnistrande mässing som speglar ljusskenet är den här veckans DIY-projekt. Några tomma chipsrör från helgmyset är perfekta som gjutformar för ljusstakar.

Du behöver:

Finbetong

Hink att blanda i och något att röra med

Decilitermått

Tomma chipsrör

Ljushylsor mässing

Skruvar

Sand

Mässingsplåt

Guldsmedssåg

Sågblad nr 1 alt nr 3

Lövsågsbräde

Diamantfilar

Smärgelpinne, medelgrov

Tillgång till borrmaskin och borr (ca 1-2 mm)

Gör så här:

Skär av chipsrören något högre än den höjd du vill ha på ljusstakarna. Blanda till betongen. Var noga med att ta precis rätt mängd vatten till betongblandningen och att röra ordentligt för att få så fint resultat som möjligt.

Häll betongblandningen i rören och dunka den lite lätt mot marken så att eventuella luftbubblor flyter upp till ytan.

Skruva ned en skruv i varje ljuskopp för att betongen inte ska krypa upp ur hålet i mitten. Tryck ned ljuskoppen i mitten av röret och fyll den försiktigt med sand från tex en sandlåda för att den inte ska flyta upp igen. Sand är perfekt eftersom den håller ungefär samma vikt som betongblandningen. Lägger man i något för tungt så sjunker ljuskopparna istället.

Ställ undan betongrören på ett underlag som är helt vågrätt och låt betongen härda i ett par dygn innan du river bort pappersröret och häller bort sanden ur ljuskoppen.

Rita av cirklar lika stora som rören på en bit mässingssplåt. Använd tex spetsen på en diamantfil att rita med. Såga sedan ut manschetterna till ljusstakarna med en guldsmedssåg. Ett lövsågsbräde gör arbetet lättare när man ska såga i plåten.

Fila till kanterna om de inte blev helt perfekt rundade i sågningen. För att såga ut mittenhålet måste man först borra ett litet hål så att man kan trä igenom sågbladet genom plåten och sedan såga ut mittenhålet.

Det är inte lätt att såga ut helt perfekta rundlar till manschetterna, men om man istället för att polera mässingsplåten helt blank, slipar den gnistrande matt förvillar man ögat en aning så att alla ojämnheter inte syns lika mycket. Vi använde en smärgelpinne som man bara filar lite kors och tvärs för att repa upp ytan så mycket som möjligt. Mattslipningen gör också att ljusets reflektioner liksom glittrar lite extra i manschetterna.Trustpilot