Lampa med naturbast

16 juni, 2021

Likt en bastkjol med dubbla volanger. Eller ett solparasoll av naturbast på en soldränkt strand. Lampan med naturbast för tankarna till sommar och sol. Du kan tillverka den bekvämt tillbakalutad i en solstol.

Rotting, hampa, naturbast är material som ligger rätt i tiden nu. Vi gillar naturmaterialen och de naturliga färgerna. En lampa av naturbast känns rätt på i årstiden och rådande trend. Och den är dessutom busenkel att knyta själv! Allt du behöver är några rullar naturbast, en sax och lampskärmsringar att knyta på. Ett perfekt pyssel för slappa dagar på stranden (för den som har svårt att göra ingenting).

Börja med att mäta upp ungefär hur långa kjolar du vill ha på lampan. Vi har två där den undre kjolen har lite längre bast.  För att klippa många bitar lika långa kan man använda sig av en kartongbit, en tom pizzakartong till exempel. Vira naturgarnet runt kartongen varv efter varv och klipp sedan längs en kanten så blir alla bitarna lika långa. 

Vik bitarna på mitten och fäst genom att dra ändarna genom mittenöglan runt lampskärmsringen. Fyll hela ringen med tätt sittande bast.  

Gör sedan likadant på en träring av mindre dimension. Borra först fyra små hål (ca 2 mm) jämnt fördelade runt ringen. I dessa hål fäster du sedan den nedre ringen inuti den övre med fyra bitar mässingstråd från varje stag på lampskärmsringen. 

Montera fast lampan på en sladd med lamphållare och häng upp. 

Använd en glödlampa av led-teknik som ljuskälla, den blir inte så varm att den kan utgöra en brandrisk.Trustpilot