Tavelramar med vingmuttrar

28 april, 2021

Favoritbilderna från semestern och de allra käraste förtjänar att förstoras och ramas in. Egna ramar kan man tillverka av en träskiva, en akrylplastskiva med vingmuttrar i hörnorna. Enkelt och personligt.

Det är lätt att bara samla en massa bilder på telefonen eller en hårddisk någonstans. Bilder som egentligen förtjänar att förstoras och ramas in! 

Enkla ramar tillverkar man enkelt av en vanlig träskiva och en lika stor akrylplastskiva som man fäster ihop genom att helt sonika borra hål rakt igenom alltihop och fästa ihop med vingmuttrar. Själva träskivan målar man svart och får på så vis en ”ram” runt bildens vita kanter. Och vingmuttrarna ger lite extra karaktär till inramningen.

Börja med att såga till en träskiva i lämplig storlek. Vår skiva är en 30 x 40 centimeter limträskiva, eftersom limträ är formstabilt och inte slår sig så lätt. Det går även att använda breda bitar av vanliga brädor till mindre bilder, om man tål att de kan slå sig en aning.

Ta en lika stor akrylplastskiva, 3 mm tjock, och tejpa ihop träskivan och akrylplastskivan så att de ligger stilla mot varandra. Akrylplastskivorna går att såga, borra och fila i precis som trä. Om kanterna är lite hackiga kan man slipa dem lätt med sandpapper så blir de fina och jämna. Borra 6 mm stora hål rakt igenom både akrylplastskivan och träskivan i alla hörnorna. 

Måla eller betsa träskivan svart. Låt färgen torka ordentligt innan du lägger på din bild och sedan akrylplastskivan och skruvar ihop med vingmuttrarna. 

Fäst en ståltråd eller en upphängningsögla på baksidan för upphängning. Om man fäster öglan precis i överkanten blir det enkelt att spika upp tavlorna precis där man vill ha dem.Trustpilot