Vitputsade vaser

24 augusti, 2022

Rustika vaser med en yta som mest påminner om vit puts. Med en modelleringsmassa förvandlar du vanliga glasburkar till vackra vaser för säsongens blommor.

Dahlia, zinnia, aster och vallmokapslar. Nu är tiden att njuta sensommarens blommor! 

Och vaser kan man aldrig ha för många, brukar man ju säga. Hur många man än har kan det vara svårt att hitta nån av rätt höjd och vidd. Men med glasburkar som ändå ska återvinnas och ett prisvärt material som skulpteringsmassan sculptamold kan man göra många! 

En vanlig glasburk är alltså grunden till dessa vaser. Små returglas som ändå ska återvinnas. Dra bort färgglada etiketter och diska ur burkarna ordentligt, men du behöver inte skrapa bort envist klister och vita pappersrester om det är svårt att diska bort det från glasen.

Sculptamold blandas med två delar sculptamold och en del vatten. Försök att skaka påsen ordentligt innan du doserar modelleringsmassan och vatten. Tänk på att massan dammar en del, så använd ett andningsskydd så att du inte andas in dammet. 

Blanda mycket noggrant så att alla torra klumpar blir genomfuktade. Blanda inte för mycket åt gången eftersom du har max 30 minuter på dig att forma massan och det är enklare att bygga på flera tunna lager som du låter torka mellan varven. Första lagret är svårast eftersom det gärna vill lossa från den glatta glasytan. Forma som en boll runt glasen och jämna sedan till ytan. Låt vaserna stå luftigt, torrt och varmt tills de är helt torra, annars finns risk att det utvecklas små mögelprickar på ytan.

Fyll vaserna med säsongens blommor.Trustpilot