Dockhuvud - inredningsdetalj med affektionsvärde

10 januari, 2018

Favoritdockan från småbarnsåren är kanske inte längre så aktuell. Men det känns ändå lite sorgligt att slänga den. Ett avgjutet dockhuvud med en ljushållare upptill blir ett fint minne och en kul och personlig inredningsdetalj.

Få har väl missat huvud-trenden som råder just nu. Ofta i dockmodell, och i allt från små skulpturer och bokstöd till muggar och ljusstakar. Den som har en gammal avlagd docka som bär en massa minnen kan göra trenden till något personligt. Ett avgjutet dockhuvud blir en fin inredningsdetalj med högt affektionsvärde. 

Du behöver:

 

Dockhuvud med ögon som inte kan blunda

Superlim

Silikongummi

Tom plastburk att gjuta i 

Tomma plastburkar att blanda silikonmassan och gips i

Plastgaffel, sked eller liknande att röra med

Brytbladskniv

Modellgips

Gummiband

Ljusstaksborrsats

Tillgång till pelarborrmaskin

Ljushylsor

Sprayfärg svart

 

Gör så här:

Använd en plastburk som bara är något större än dockhuvudet när du gjuter. Ju större burk desto mer silikongummi går åt, och därför vill man sträva efter att hitta en burk som är så liten som möjligt, men ändå rymmer huvudet med lite marginal. Använd till exempel en tom youghurthink.

För att silikongummit inte ska åka in under halsen på huvudet är det säkrast att limma fast det i botten av plastburken. Använd ett superlim som fäster på plast och gummi.

När limmet torkat blandar man ihop silikongummits två komponenter i en annan ren plastburk. Det är viktigt att använda exakt lika stora delar av de två komponenterna och att röra ut dem ordentligt så att de verkligen blandats helt. Annars finns risken att silikonmassan inte härdar.

När massan är hoprörd häller du den i en jämn stråle över huvudet försiktigt så att inga bubblor bildas. Låt massan härda över natten och plocka sedan ut den ur plastburken. et kan vara svårt att få den att släppa ur hinken så därför kan det vara enklare att skära sönder plasthinken. 

Samma sak gäller när man ska plocka ut dockhuvudet - om halsen är mycket smalare än huvudet kan det vara svårt att få ut huvudet och då skär man försiktigt upp ett snitt i formen baktill i nacken på huvudet. Plocka sedan ur huvudet. Nu är formen klar att användas.

När man gjuter gips är det viktigt att blanda på rätt sätt. Mät upp två delar gips och en del kallt vatten. Häll vattnet i burken som gipset ska blandas i. Häll sedan ned gipspulvret i vattnet så att det bildas ett litet berg ovanpå vattenytan. Låt gipset långsamt sjunka ned i vattnet och rör sedan försiktigt till en jämn smet. Tänk på att inte vispa i gipset så att du rör in luft i blandningen. Häll genast ner gipset i formen. Sätt ett gummiband runt överkanten på formen så att den håller ihop om du skurit upp den. 

Knacka lite på formen så att alla luftbubblor flyter upp. Låt gipset härda några timmar. Plocka sedan ut gipshuvudet ur formen.

Medan gipset fortfarande är fuktigt är det enkelt att skära i det med en vanlig kniv. Jämna till botten med en kniv så att huvudet står stadigt. Borra sedan ett hål för en liten ljushylsa med den minsta eller den mellanstora borren (beroende på hur stort dockhuvudet är) i ljustaksborrsatsen.

Låt gipshuvudet torka ordentligt. Spraya det sedan svart och limma fast en ljushylsa i hålet.Trustpilot