Järneksblad av crepepapper

17 november, 2021

Järnekens karaktäristiskt taggiga blad och blodröda bär är en klassisk symbol för julen. Tillverkade av crepepapper blir de fina bordsdekorationer när julen närmar sig.

Crepepapper är det perfekta pappret att använda till alla tänkbara sorters pappersblommor. Det tunna och fint rynkade pappret är lätt att forma som man vill och är därför lämpligt att forma olika typer av blomblad av. De klassiska järneksbladen vi klipper här kan man egentligen klippa av vanlig hobbykartong eller ett lite tjockare papper också, eftersom det mest ska vikas längs mittnerven. Men crepeppappret vackra struktur gör att det nästan ser ut som ett blad av sig själv och därför blir valet av crepepapper naturligt även här.

Stommen till pappersblommorna är en så kallad blomstertråd. Det är en rakdragen, men mjukglödgad svart järntråd som är helt rak men mycket enkel att forma precis som man vill utan att tråden fjädrar tillbaka. Börja med att böja änden på tråden till en liten böj eller ögla för att den röda pärlan som ska bli ett bär ska fästas. En liten rundtång är smidig att ha till hands, men det går även att böja tråden med en vanlig kombinationstång.

Trä på vaxpärlan på tråden och börja vira in tråden med floristtejp. Floristtejpen blir klistrig när man sträcker ut den, så man fäster den genom att sträcka en bit i taget och sedan vira tejpen runt blomstertråden. 

Själva bladen gör man genom att vika en bit crepepapper tvärs papprets crepade veck. 

Klipp sedan ut bladen ur det dubbelvikta pappret med järneksbladens karaktäristiska piggar. Klipp flera blad på fri hand så att de blir lite olika, precis som i naturen.

Bladen limmar man fast med lim eller klister på en blomstertråd virad med floristtejp, men utan pärla i änden. Doppa den lindade tråden i lim och limma fast mitt i vecket på bladet. 

Trådarna med pärlor virar man ihop i små buketter om två eller tre. Bind sedan ihop till små buketter med två eller tre blad, samt några små bär i höjd med bladets nedre del. 

Vira ihop bukettens skaft och klipp av trådarna stegvis så att skaftet smalnar av mot slutet. Forma skaftet som en servettring eller fäst den runt ett glas. Eller kanske faller andan på att göra en hel lång girland till det dukade bordet?Trustpilot