Pennställ för akvarellpennorna

12 februari, 2020

Var sak har sin plats. Och när pennorna fått ett eget hem blir det så mycket lättare att hitta dem. Sorterade i regnbågens alla färger blir det lätt att hitta rätt.

En vanlig burk i all ära. Men när man ska leta efter rätt färg kan det ta en stund. I ett pennställ är det enklare at få överblick över färgerna och det här pennstället snickrar man lätt själv. 

Egentligen kan man bara borra en massa hål rakt ned i en tjock träbit, men om man ger pennstället formen av ett hus blir det lite mer dekorativt. Och samtidigt får man pennorna i en perfekt vinkel när man vill ha dem.

Börja med att såga till ett hus av en tjock trästolpe. Var noga med att såga botten helt vinkelrät så att huset står rakt. Taket får en takvinkel om 45 grader. Enklast är att såga till i maskin där man kan ställa in vinklarna exakt, men det går också att såga för hand om man är noggrann.

När huskroppen är klar markerar man var pennorna ska sitta, med jämna mellanrum och i raka rader.

Förborra sedan ett litet hål på fri hand med en 3 mm borr, så att det blir enklare att få hålen exakt där man vill ha dem sedan. 

Tricket för att få pennorna att stå i 45 graders vinkel, rakt ut från ena taksidan, är att använda ett borrstöd så att man borrar exakt rakt ned i taket. Använd en 8 mm tjock borr (kontrollera att dina pennor passar i hålet) trä in den i borrstödet och sätt i de förborrade hålen. Håll ett ordentligt tag i borrstödet och borra så djupt det går. Borra alla hålen likadant. 

Slipa av vassa kanter och ojämnheter och sortera i pennorna efter regnbågens färger.

 Trustpilot