Ljuslyktor av envägsspegel

27 december, 2017

Nu kommer Kung Bore på besök. Nyårsdukningen inspireras av is! Som jättelika iskuber på bordet, med massor av glittrande ljus inuti är de här ljuslyktorna. Med hjälp av envägsspeglar kan man skapa lyktor med evighetseffekt. Och innan man tänder ljusen inuti ser lyktorna ut att vara gjorda av helt vanliga speglar.

Envägsspegeln fungerar så att när det är mörkare bakom glaset ser den ut som en vanlig spegel, men när det blir ljusare bakom kan man se igenom den. En kul egenskap att leka med i olika situationer. Till exempel kan man skapa häftiga illusioner av massor av ljus om man gör en ljuslykta med fyra väggar av envägsspegel.  

 

Du behöver:

Envägsspegel
Tillgång till kap- och gersåg
Diamantfilar
Våtslippapper

Gör så här:

Envägsspegeln är gjord av akrylplast och går att såga i med vanlig såg, samt fila och slipa i på samma sätt som man bearbetar trä. Såga till fyra lika stora bitar av envägsspegeln, bitarna ska vara 10 x 15 centimeter. Såga sedan jack 1,5 centimeter in från kanten och halvvägs (alltså 7,5 centimeter) upp längs långsidorna. Se bild ovan.

Enklast är att använda en kap-och gersåg som brukar finnas i varje snickeri. Har man ingen egen kan man be en snickare att såga till bitarna. Själva sågklingan brukar vara lika bred (3 mm) som skivornas tjocklek, vilket är en förutsättning för att man ska kunna montera ihop skivorna enkelt sedan.

Det går även att såga med vanliga sågar, lämpligast japanska handsågar eller en microskärare för akrylplast. Men det är lite knepigt att såga 3 mm breda skåror för hand.

Slipa kanterna fina med ett fint slippapper och fila eventuellt bort ojämnheter med diamantfil. Montera ihop lyktorna genom att trä sidorna i varandra. Ställ en liten ljuslykta i glas med ett värmeljus i inuti lyktan.

 Trustpilot