Tavlor av gamla böcker

30 maj, 2018

Innerst inne vet man att de där gamla böckerna aldrig mer kommer att bli lästa. Så varför inte förvandla boksidorna till väggdekorationer? Med schabloner, lite färg och transfermotiv blir boksidorna till ny konst. Dags att vända blad!

Visst tar det emot lite att börja riva sidorna ur en gammal bok. Men om man ändå vet att den annars bara skulle stå och samla damm i ytterligare 50 år är detta ett fint sätt att återanvända gamla böcker. 

 

Du behöver:

Gamla böcker
Tavelram med passepartout eller passepartoutkartong och passepartotskärare
Allim
Pensel
Schablon bokstäver
Scablonpensel
Svart hobbyfärg
Transferark med insekter

Gör så här: 

Tavlan med bokstäverna gjorde vi genom att först limma fast lösa boksidor omlott direkt på den hård baksidan i en tavelram. Pensla ut lim i ett tunt lager och stryk ut sidorna, låt torka.  

Lägg ut en schablon med alfabet ovanpå, kontrollera att den ligger rätt sedan passepartoutet monterats. Stöppla bokstäverna med svart färg. Lyft försiktigt bort schablonen och låt bokstäverna torka.

 

Klipp ut transfermotiven ur sina ark, klipp så nära kanterna som möjligt. Lägg bilderna i en skål med vatten så lossnar de efter en stund från skyddspappret. Dra av dem från skyddspappret och fäst försiktigt mot pappret, torka bort alla vattendroppar direkt. 

Gör likadant med transfermotiven du vill ha inuti böckerna. Slå ihop böckerna medan motiven torkar fast så blir sidorna släta och fina. 

Slå upp böckerna och spika upp dem direkt på vägen, rakt genom sidorna med tunn tavelspik. 

 Trustpilot