Luffarslöjdstavla med eklöv

30 augusti, 2023

Måla med tråd! En tavla kan man böja till av enbart svartglödgad järntråd. Fyll på med färggranna löv av crepepapper och ett guldglänsande ekollon med hatt av natursnöre.

Svart järntråd mot en vit bakgrund kan fungera precis som ett pennstreck. Alltså, du kan rita med tråden! Svartglödgad järntråd är följsam och enkel att böja till som man vill ha den. Det är därför tråden inte sällan används för skulpturer. Och den är perfekt att använda för mindre dekorationsföremål som små tavlor - där du böjer till allt från ram till innehåll av järntråden.

Börja med en upphängningsögla i änden av tråden. Böj till en ögla och tvinna några varv. 

Fortsätt sedan med ramen. Mät upp hur stor tavla du vill ha och böj till, kontrollera att parallella sidor har samma mått. 

Fortsätt sedan några varv till med tråden för att ge ramen lite mer stabilitet. Vira ibland tråden runt genom att stoppa in rullen genom mitten av ramen, ut och tillbaka. 

Efter tre, fyra varv runt ramen börjar du med första lövet. Titta på ett eklöv och försök efterlikna dess karaktäristiska svängar. Om du vill han du ta hjälp av en rundtång för att forma de rundade uddarna. Tvinna ihop stjälken genom att tvinna hela lövet.

Börja sedan med nästa löv och böj till det på samma vis, men låt stjälken bli något längre så att nästa löv hamnar högre upp i ramen.

Böj till ytterligare ett löv på samma vis, och fäst sedan tråden i ramen för att hålla löven stadiga. 

För att fylla löven med färg använder man papper. Klipp till en lagom stor bit crepepepper eller vanligt papper ur en gammal bok. Klipp en bit som är större än själva lövet. Häll ut lite Karlssons klister på en bit papper eller en träspatel och stryk ut på lövets baksida. stryk ut flödigt med lim och limma sedan fast pappret från baksidan av lövet.

Limma fast papper av olika färger på alla löv, låt sedan limmet torka ordentligt innan du klipper rent runt lövens konturer.

Nu är det enda som saknas ett litet ekollon. Limma fast ett vaddägg på en bit järntråd med Karlssons klister, låt torka.

Måla ägget med täckfärg för läder i en guldglimmrande ton.

Låt färgen torka ordentligt innan du limma fast en hatt av natursnöre, snurrad runt övre delen av ägget som en hatt. 

Vira fast ekollonet i tavlans övre del, så att det hänger nedåt. Böj samtidigt till ett litet löv av återstoden av tråden och full med papper på samma sätt så de andra löven. Häng upp tavlan där du vill ha den.Trustpilot