Kryddpinnar av lufttorkande lera

09 mars, 2022

Kryddskyltar av terrakottafärgad lera är lika dekorativa som praktiska. Stämpla in vårlökarnas latinska namn - eller en liten hälsning när du vill ge bort en växt som gåva.

”Glad påsk”, ”grattis” eller ”lycka till!” Några bokstäver stämplade på en lerpinne fungerar lika bra som ett kort. Men man kan också stämpla in växternas latinska namn, bara för att de ofta är så vackra. Kryddpinnarna av lera är ju främst av allt en dekoration. Använder man sig av lufttorkande lera är det lekande lätt att tillverka dem.

Kavla ut leran, stämpla in texten och skär.

 Bäst är att skära efter att man stämplat text, då leran rör sig lite när man trycker in stämpeln. 

Med hjälp av en stämpel med en stämpelskena som man trär upp bokstäverna på så stämplar man hela ordet på en gång och dessutom behöver man inte bekymra sig över hur de ska hamna rakt efter varandra.

Låt skyltarna torka plant ett par dygn. Och tänk på att lufttorkande lera inte har evigt liv om man ställer dem utomhus i spöregn. Lite fukt är ingen katastrof, de kan böja sig lite om det blir för blött i jorden. Men vill man ha absolut vädertåliga skyltar får man använda en lergodslera istället och bränna skyltarna i keramikugn.

Lite patina är vackert på lerkrukor, men det tar lite tid för salter att fälla ut och mossa att växa. Har man helt nya lerkrukor kan man dutta på lite mossfärg med en svamp eller pensel för att skynda på patinan. Trustpilot