Jeansväska med rephandtag

22 juni, 2022

En badväska sydd i jeanstyg och med handtag av rep passar fint på bryggan i sommar.

Du syr väskan av dubbelt jeanstyg och med knapphål för repet som fästs med en knut på utsidan. Lika enkelt som snyggt.

Börja med att klippa till tyget. För att väskan ska kännas stabil syr man den i dubbelt jeanstyg och längst upp i överkanten till och med fyrdubbelt. Klipp till två drygt 50 centimeter breda bitar av jeanstyget. Till den här väskan har vi använt tygets avigsida som räta på grund av färgen. Använd den sida du gillar bäst, vik ihop tyget med räta mot räta och sy ihop cirka 15 centimeter från kanten, som alltså ska bli väskans översida. Sy likadant på båda styckena, vänd och pressa isär sömmen. Vänd sedan rätt och sy en söm en pressarfots bredd från kanten och två sömmar knappt 15 centimeter från kanten där dubbelvikningen av tyget tar slut, för att fästa tyget där.

Lägg ihop de båda styckena och sy ihop dem. Sy med en rejält bred marginal i botten, cirka 10 centimeter, eller så att väskan blir så djup du vill ha den. Sick-sacka kanterna och pressa isär sömmarna.

Sy av hörnorna i botten på väskan så att den får en stadigare botten, se bilden ovan.

Vänd väskan rätt och markera med en kritpenna fyra knapphål för rephandtaget. 

Prova först på en provbit och mät hur långt knapphålet ska vara för att repet ska passa. Sy sedan knapphålen på symaskin.

Med en sprättkniv sprättar man försiktigt upp knapphålet i tyget mellan sömmarna.

Klipp till två lika långa bitar rep till väskans handtag, tänk på att knutarna tar lite extra längd. Om man inte vill att repet ska repa upp sig bränner man repet i ändarna så att det smälter ihop. Det fungerar bara på rep av syntetmaterial, som clipperrepet.

Trä in repen genom knapphålen från väskans insida och knyt knutar på utsidan så att du får lagom långa handtag.Trustpilot