Brödkorg i läder

02 november, 2016

Ibland har man ingen lust att sy. Men med ett material som läder behövs det inte heller alltid. Eftersom kanterna inte repar upp sig och ett tjockt läder är ganska formstabilt kan man skapa användbara föremål utan att sy. Inte ett enda stygn med tråd, inte en enda droppe lim behövs för att hålla ihop här brödkorgen! Allt som behövs är att skära ut mönstret och sedan montera ihop sidoflikarna. Du behöver: Tjockt läder, ca 1,8-2 mm Stålvinkel Mönsterpapper Penna Fettpenna Skärmatta Brytbladskniv Rullkniv Cirkelskärare Håltång

Gör så här:

Rita upp mönstret ovan på ett mönsterpapper. Klipp ut och kontrollera att det stämmer med sidoflikarna. Lägg mönstret på en bit läder och rita av det med en fettpenna. Fettpennan gör markeringar som sedan kan tas bort. Använd en stålvinkel för att få raka linjer.

Skär ut mönstret med en rullkniv på de raka långa linjerna, en cirkelskärare där det ska vara rundat och en brytbladskniv på korta sträckor där det är svårt att använda rullkniven.

På sidoflikarna där det ska skäras en slits gör man först ett hål i varje ända av slitsen och skär sedan mellan hålen.

Montera ihop sidoflikarna genom att lägga dem omlott och sedan dra igenom piggen på mitten av sidostycket från insidan och ut.

Vi gillade det enkla och lite råa utseendet på den här korgen, men vill man kan man behandla kanterna på lädret med en kantfärg eller ett kantvax. Då behöver man även ett falsben med kantpolerare för att arbeta in färg eller vax på kanterna.Trustpilot