Makramélampa

07 augusti, 2019

En lampskärm av makramé är en roligt projekt för de sista lediga sommardagarna. Knuten på stranden med sanden mellan tårna blir den en fin minnesbärare när höstmörkret faller på.

Börja med att klippa till längderna av makramégarn. Du behöver 24 st längder som man viker på mitten och fäster i den övre lampskärmsringen.  För att underlätta arbetet är det enklast att montera fast lampskärmsringen i en lampsladd och hänga upp lagom högt så att man kan stå bekvämt och knyta utan att behöva sträcka sig. 

Placera längderna två och två jämt grupperade runt ringen, och två på var sida om varje stag. Knyt vanliga makraméknutar, där man låter två garnlängder löpa i mitten av knuten. Knyt tre knutar efter varandra, där vänster respektive höger garn löper över mittengarnet varannan gång. Knyt likadant varvet runt. 

Vid nästa varv växlar man par så att knutarna bildar ett rutnät.

I femte varvet knyter man fast den undre lampskärmsringen samtidigt som man gör makraméknutarna. Knyt ytterligare ett varv och avsluta sedan med att knyta ihop två par, alltså åtta trådar i varje knut som på bilden. Knyt sedan tre vanliga knutan med te fyra mittersta trådarna.

Klipp av garnet på lämplig längd och lite spetsformat. Repa upp ändarna en aning.

Lampsladden klär man in i makramégarn genom att knyta vanliga knutar , men utan att växla sida på överlöparen. Då vrider sig knutarna allt eftersom man knyter och bildar ett spiralmönster.

 

En stor LED lampa av gammaldags klotmodell blir fin inuti makraméskärmen. 

 Trustpilot