Halssmycke med silverspänne

29 december, 2021

Ett egentillverkat smycke till nyår? Äkta silver och silverglänsande rocaillepärlor passar fint till nyårskläderna och andra silversmycken.

Ett nytt smycke till det nya året? Så här i mellandagarna är det mysigt att ha något lagom litet pysselprojekt medan man lyssnar på en podd eller slötittar på teven. Trä pärlor till exempel. 

Klassiska roccaillepärlor i silver och grafitgrått passar säkert fint till nyårsdressen. Med ett enkelt ringlås av äkta silver som samtidigt fungerar som hänge och dekoration blir smycket komplett.

Börja med att tillverka ringlåset. Det består av en enkel ring och en pinne som är precis så lång att det fastnar i ringen. Börja med att mjukglödga din silvertråd genom att hetta upp den med en minigasbrännare precis så mycket att tråden blir glödande, men inte börjar smälta. Då blir tråden mjuk och enkel att böja till. Vira tråden runt en tjock penna eller rundstav och såga av så att du får en ring. Såga eller bit av en bit rak tråd lagom lång till ringen. Böj till en tunnare bit tråd som en halvmåne som fäste mitt på den rakare pinnen. Lägg upp både ringen och pinnen på en lödplatta.

Böj till ringen noga så att ändarna håller ihop mot varandra där den ska lödas ihop. Samma sak gäller för öglan som ska lödas fast mot pinnen - det är viktigt att silverytorna som ska lödas ihop är rena och har ordentlig kontakt med varandra, annars går det inte att löda ihop dem. 

Klipp små millimeterlång bitar av vekt silverslaglod med en tång, spraya på flussmedel på både silverslaglodet och silvret där det ska lödas ihop. Flussmedlet hindrar silvret från att oxidera när det hettas upp, så att oxiden inte stoppar sammansmältningen med lodet.

Placera silverslaglodbitarna precis på skarven som ska lödas ihop, använd en liten lödtång för att få den på plats.

Tänd gasbrännaren och rikta lågan mot silverslaglodet så att det smälter och löder ihop fogen.

För att få bort all missfärgning som silvret fått när det hettats upp kokar man det en stund i vatten och citronsyra. Använd en vanlig rostfri kastrull på spisen.

För att ge spännet en lite mer smidd karaktär lägger man det på ett flackjärn och knackar det lite plattare med en guldsmedshammare. Fila också bort eventuella ojämnheter efter lödningen.

Polera sedan spännet blankt med en dremel och polerpasta för högglanspolering av silver (svart Dialux fungerar bra). Tvätta sedan med diskmedel och torka torrt.

Nu är det bara småpysslet kvar! Kläm fast en lagom lång bit smyckeswire på pinnens ögla med en wireklämma som låser fast wiren när man klämmer ihop den med en tång. 

Trä upp pärlorna på wiren som du vill ha dem, antingen samma färg, eller kanske blandar du några olika? Avsluta med en klämma på samma vis när du fäst wiren runt ringen. 

Smycket blir också fint virat flera varv runt handleden som ett armband.Trustpilot