Dukat för kräftskiva

02 augusti, 2023

Ingen augusti utan en kräftskiva. Och till sensommarens traditionella fest blir det fint att duka upp på en hemgjord duk med kräfttryck.

Alla våra traditionella festligheter har sitt eget pynt. Och det sätter lite extra guldkant på festligheterna att tillverka pyntet på egen hand. Till årets kräftskiva kanske det passar fint med en bordslöpare med kräftor på, tryckta med hjälp av softcut?

Eftersom vi ville ha ganska stora kräftor, som alla ser lite olika ut skar vi ut kräftan i lösa bitar. På så vis kan man få ett större tryck ur en mindre bit, och dessutom kan varje kräfta få sitt unika uttryck beroende på hur man placerar bitarna på duken. 

Börja med att rita upp din kräfta på papper, rita den i lösa delar som på bilden här ovan. 

Klipp ut bitarna och rita av dem på ett ark softcut. Det är ett material som liknar linoleum och som kan användas på samma sätt för linoleumtryck. Men materialet är mycket mjukare och är därför enkelt att skära rakt igenom. Skär ut bitarna var för sig med hjälp av en schablonkniv.

Tvätta och stryk tyget du ska trycka på. Lägg ut det på en vaxduk som är lätt att torka bort färgrester ifrån. Häll upp lite färg i ett tråg och stryk ut med en roller för linoleumtryck.

Rolla på färgen på en del i taget, eller rolla ut färgen tunt i tråget och lägg ned bitarna där. Innan du börjar trycka på duken är det bra att prova på en provbit för att se hur tjock färg du vill ha.

Tryck sedan kräftan bit för bit på löparen.

Låt färgen torka ordentligt innan du fixerar den med strykjärn.

Sen är det bara att duka upp för fest!Trustpilot