Förkläde i skinn

11 maj, 2016

Ett förkläde i vackert, naturfärgat läder står högt på mångas önskelistor just nu. Så varför inte sy ett själv? Även om man inte är så van att sy i läder är det faktiskt inte svårare än att sy en plånbok. Det naturgarvade getskinnet vi använt här kommer att mörkna, bli fläckigt och få en vacker patina med tiden. Gillar man inte det kan man välja ett annat skinn som kan smörjas och är tåligare mot fläckar och jämnare i färgen.

Du behöver:

Getskinn

Mönsterpapper

Rullkniv

Skärmatta

Lim

Vaxad lintråd, naturfärgad

Sadelmakarnålar

Falsben med kantpolerare

Gaffelmejsel med 4 skär

Gaffelmejsel med 3 skär

2 st Halvrunda ringar

Hammare

Skärbräda, snickarbänk eller annat underlag

Gör så här:

Börja med att rita upp ditt förkläde på mönsterpapper. Nästan alla förkläden har samma slags modell, så har du något gammalt i tyg kan du rita av det, klippa ut och sedan justera när du ser hur det ser ut mot kroppen. Tänk på att skinn inte är lika mjukt och följsamt som tyg och därför kan behöva vara något mindre än ett förkläde i tyg.

Klipp ut ditt mönster och vik det på mitten – både horisontellt och vertikalt och klipp det sedan i fyra bitar. På så sätt kan man bättre utnyttja de skinnbitar man har, om man inte har ett skinn som är så stort att det räcker till ett förkläde i ett helt stycke. Dessutom kan det vara dekorativt med sömmarna mitt på.

Lägg mönsterpappret på skinnet och skär ut bitarna. Om du vill ha exakt så stort som mönstret var behöver du lägga till en centimeters sömsmån längs de klippta sidorna där bitarna sedan ska överlappa varandra och sys ihop.

Skär även till 2,5 cm breda remmar till midjan och halsen. Måtta så att de blir tillräckligt långa att knyta.

Sen är det dags att sy ihop de två understyckena och de två överstyckena med varandra. Markera var sömmen ska gå med ditt falsben. Limma sedan ihop styckena en centimeter omlott. Lägg överdelens stycken omlott åt ena hållet och underdelens åt andra. Stryk bara ut så mycket lim som behövs för att det ska fästa innan dy syr, men var noga med att det inte blir en massa spill. När limmet torkat efter cirka 30 minuter sitter bitarna ihop och du kan börja sy.

När man ska sy ihop två läderbitar med varandra omlott är det enklast att använda en gaffelmejsel som man slår igenom båda skinnbitarna samtidigt. Använd en mejsel med fyra skär. Sy ihop med sadelmakarsöm. Då fäster man en nål i varje ända på tråden och syr sedan som en 8, man låter alltså trådarna löpa genom varje hål från båda håll. Det blir en väldigt stark söm. Se bilder på sömmen i tidigare inlägg om läderklädd bestickhållare.

Sy ihop underdelarna med varandra och sedan överdelarna. Sy sedan ihop överdel med underdel på samma sätt.

Sist syr du fast banden för midjan och halsen med en söm som löper i en fyrkant. För kortsidorna får du använda en gaffelmejsel med tre skär. I änden på ena halsbandet sy du fast två halvrunda ringar som ett spänne för att kunna reglera bandet i halsen.Trustpilot