Ljuslyktor med träkulor

16 december, 2020

Trärena kulor av björk passar fint in i den skandinaviskt blonda formtraditionen. Med hjälp av blötlagd peddigrotting gör man sina egna ljuslyktor med träkulor.

Träkulor har en lång tradition i den svenska konsthantverkstraditionen. Inte minst till jul när vi haft ljusstakar av träkulor i många olika tappningar. Oftast har kulorna målats klassiskt julröda, men de är lika vackra trärena! Till de här ljuslyktorna i en lite mer modern tappning använder man trärena kulor av björkträ och peddigrotting som är en rotting som blir formbar efter att den blötlagts. Lyktorna passar fint till jul, men kan stå framme året om.  

Börja med att klippa till längder av peddigrotting. Längderna ska vara något längre än lyktornas totala höjd. Lägg rottingen i blöt någon timme, så blir den lätta att forma. Stick ned rottingen i vartannat hål i rottingbottnarna och trä på träkulorna. 

Fyra eller fem kulor i höjd har vi använt. Klipp av de uppstickade rottingbitarna i höjd med sista kulans överkant.

Klipp till fler längder av peddigrottingen, lagom långa att böja dubbla och fästa som en båge över kulraderna. Klipp också till lika många kortare bitar att trycka ned i kulraderna ovanifrån för att fästa ihop dem två och två.

Lägg rottingbitarna i blöt någon timme. Stick ned rottingen i kulorna ovanifrån så att de håller ihop. Stick sedan ned de längre rottinglängderna i de tomma hålen i bottnarna som på bilden nedan. 

Ställ en ljuslykta i glas inuti för ljusen, och använd helst LED-värmeljus för att minska brandrisken.  Trustpilot