En krans till mamma

04 maj, 2022

Världens bästa mamma. Tänk att det finns så många av dem här i världen! Snart är det dags att fira mors dag. Med tårta, blommor, paket… Och en liten handgjord krans av mässingstråd.

Mjukglödgad metalltråd kan man forma precis som man vill. Till den här mors-dags-kransen har vi använt mässingstråd för att sätta lite extra guldkant på dagen. En lite tjockare, 1,5 - 2 mm, och en lite tunnare, 0,5 - 0,7 mm, tråd behöver man.
Börja med att böja till din text som ska vara mitt i i kransen. Om man vill kan man först skriva texten på ett papper med skrivstil för att tänka igenom hur tråden löper bäst. Till exempel kan man låta lilla a löpa som en ögla istället för skriva det som man brukar göra, eftersom tråden löper snyggare utan många 180 graders svängar.

När texten är klar och du är nöjd med den formar du en ring utanför texten, lagom stor att precis rymma din text. Fortsätt vira tråden flera varv och tvinna den samtidigt så att du får en stabil krans. Avsluta med en upphängningsögla. Fäst texten inuti kransen med trådändarna från textens början och slut.

Runt kransen vill vi ha lite små blad av tunn mässingstråd. För att forma många blad likadana kan det vara bra att ha en mall, ett slags verktyg att tvinna tråden runt. Rita upp ett ovalt löv på änden av en bit rundstav och tälj till efter formen. Nu kan du använda rundstaven som verktyg för att snabbt tvinna ihop en lång rad löv längs en och samma tråd. 

Du tvinnar ihop bladen genom att lägga tråden runt rundstavens täljda ände och sedan snurra några varv på rundstaven. 

När du tvinnat blad på en slinga som är lika lång som kransen omkrets klipper du av tråden och tvinnar fast bladslingan runt kransen. Forma bladen som du vill ha dem och böj till eventuellt till dem lite spetsigare.

Ge bort till mamma tillsamman med en bukett blommor eller ett paket.Trustpilot