Äggkoppar med terazzoeffekt

15 mars, 2023

En äggkopp kan se ut på många olika sätt. Gjuten i Jesmonite kan du även tillverka din egen gjutform. Den äggformade äggkoppen med terazzoeffekt blir fin på frukostbordet i påsk.

De här äggkopparna har vi gjutit av ett material som heter Jesmonite och är ett slags kompositmaterial med två komponenter. Man blandar ett mineralbaserat pulver med en akrylvätska och inom en timme har föremålen härdat tillräckligt mycket för att plockas ur sin form. Färdiggjuten jesmonite kan slipas, poleras och borras i. 

Vi börjar med att tillverka själva formen till äggkopparna. Oftast använder man formar av silikon när man gjuter Jesmonite, men det går även att tillverka formar av vanlig lufttorkande lera för engångsbruk. Kanterna blir inte riktigt lika exakta och släta som i en silikonform, men det fungerar perfekt för det här ändamålet. Om man vill gjuta flera äggkoppar behöver man använda en mall för att tillverka en ny likadan form av lufttorkande lera för varje gjutning. Här har vi använt oss av en kakform som är äggformad och en rund stans för bakning till mittenhålet. Egna kakformar kan man tillverka själv, läs mer om hur man gör det här.

Kavla en tjock platta (lika tjock som du vill att äggkoppen ska bli av lera och stansa ut äggformen. Stansa också ut hålet för ägget och spara rundeln du tar ut med stansen.

Kavla en tunnare platta och tryck försiktigt fast den utstansade formen på den plattan. Tryck också fast den utstansade rundeln där du vill ha hålet för ägget.

Mät upp jesmonitepulver i en kopp och akrylvätska i en annan kopp (en vanlig pappersmugg för engångsbruk är bra att använda) enligt angivna viktmått på förpackningen. Tillsätt några droppar vitt pigment i vätskan och rör om ordentligt med en träspatel. Rör ned pulvret i vätskan och rör ordentligt så att alla klumpar löser sig. 

Vill man ha terazzoeffekt tillsätter man sedan små sönderbrutna bitar av färdiggjuten jesmonite, rör ned i blandningen.

Terazzoflagorna kan man spara efter varje gjutning. Då stryker man ut överbliven massa i ett tunt lager på ett bakplåtspapper. När massan härdat bryter man sönder den i massa små flagor som sedan går att använda som terazzo, förutsatt att massan har en annan färg än den man gjuter med, såklart. Lär mer om hur du gjuter jesmonite och tillverkar egna formar i silikon här.

Jesmonite börjar härda direkt och härdar ganska snabbt, så direkt när du rört klart häller du försiktigt ned massan i formen. Häll från ena sidan och låt massan långsamt rinna ut för at undvika luftbubblor. 

Efter ungefär en timme eller två plockar du ut äggkoppen ur sin form. 

Slipa ytan och kanterna mjuka och fina med ett våtslippapper under rinnande vatten. Terazzoeffekten kommer att slipas fram ju mer du slipar på ytan.Trustpilot