Adventshus med skorstenar

13 november, 2019

1,2,3,4… Snart är adventstiden här och det gäller att vara förberedd. En liten by med adventshus blir fint på bordet eller i ett fönster istället för den vanliga adventsljusstaken.

En bit överblivet virke från sommarens byggprojekt blev perfekt till årets adventsljusstakar. En liten huslänga med skorstenar i metall fick det bli.

Det här är jätteenkelt att snickra ihop på egen hand, speciellt om man har tillgång till en bänksåg som går att ställa in på 45 grader. Men det är inte heller några stora svårigheter att såga för hand med en japansk handsåg - de ger fina snitt och är enkla att såga med!

Det viktigaste av allt är att göra sakerna i rätt ordning. Det är nämligen både svårt och en aning farligt att försöka borra lodrätt ner i en 45 grader vinklad träkloss! Man måste istället börja med att först såga av regeln rakt av i höjd med den taknock man vill ha. Sedan borrar man så djupt det går med en 22 mm kvistborr. Därefter sågar man takets vinklar.

 

När alla husen är färdigsågade och borrade kapar man till lagom långa bitar av kopparrör med hjälp av en rörkap. Det kan vara snyggt om man både låter husens höjd och skorstenarnas längd variera en aning för att få en lite mer livfull och variationsrik liten adventsstad. 

När du kapat till fyra bitar metallrör trycker du ned dem i de borrade hålen på taken.

 

Virket vi använde var ganska grovsågat med ett ruff yta som kändes kul att lämna ruff och oslipad. Däremot är färgen på det tryckimpregnerade virket ju inte så vackert att lämna rått, så vi målade över med en betongfärg som passar fint på den grova ytan och vars kallgråa ton blir en fin kontrast till den fina metallen. Låt färgen torka medan du skär ut schabloner till siffrorna.

Välj ett typsnitt på datorn, förstora till lagom storlek och skriv ut. Skär sen ut direkt ur pappret eller ur en schablonfilm om man vill kunna använda schablonerna fler gånger. 

Tejpa fast schablonerna på husens gavlar och stöppla i färg med en skumplaststöppel. Vi valde en hobbyfärg som har en lite skimrande metallicyta och passar bra till skorstenen.

Tänk på att aldrig lämna levande ljus obevakade! Trustpilot