Påskharen knackar på

01 mars, 2023

Vår i luften och snart knackar påsken på. En påskhare på dörren, med öron av läder och filt blir en kul krans inför påsken.

Halmkransen är nog den mest traditionella dörrkrans som finns, tillverkad av vanlig halm och natursnöre. Halmkransarna används ju oftast som en dörrkrans-stomme som man klär in med tyger, mossa eller andra växter och blommor. Men halmkransen är faktiskt vacker som den är!

Ett par öron på en halmkrans är allt som behövs för at sätta pricken över i - och förvandla kransen till en påskhare.

Vi använde två kransar för att ge siluetten av en kaninkropp.   

Öronen tillverkar man av läder och rosa filt. Börja med att skriva ut eller rita upp ett eget mönster för öronen. Klipp ut och rita av mönstret med en fettpenna på det läder du tänkt använda. Klipp ut öronen.

Klipp också ut inneröronen av rosa filt. Dessa bör vara mindre än ytteröronen.

Limma fast filtöronen på lädret med ett tunt lager lim. Om lädret du använder är mycket tunt kan det vara bra att förstärka det med en läderhärdare. Pensla på försiktigt på baksidan och tänk på att läderhärdaren ger fläckar om det hamnar på rätsidan.

Innan läderhärdaren hunnit stelna viker du öronen på mitten och häftar ihop (ungefär där filten slutar) med en vanlig häftapparat. Vik sedan ut sidorna på öronen. Låt läderhärdaren torka.

Bind ihop två kransar, en mindre med en större, med vanligt natursnöre. Häfta fast öronen från baksidan av kransen med en häftpistol. 

Häng upp på dörren eller där du vill ha påskharen. Trustpilot