Nyckelhängare i stadssiluett

23 januari, 2019

En liten stadssiluett där husen står tätt, tätt intill varandra. Sinnebilden för den gamla stadens gemyliga gator fick bli förebild för den här nyckelhängaren. Du sågar den ur en enda bit trälist, limmar ihop bitarna och skruvar fast vinkelkrokar till nycklarna. Inget mer letande efter borttappade nycklar!

Var la jag nycklarna nu igen? Det eviga grävandet i diverse jackfickor, väskor och byrålådor kanske känns igen? Det ska nu få ett slut. Nyckelhängaren i hallen ger nycklarna en permanent plats när de inte används.

En vanlig planhyvlad trälist är allt som behövs. Börja med att såga till biten i små hus. Alla husen får gärna vara olika, i olika höjd och med olika takvinklar. Till den här listen sågade vi åtta olika små hus och limmade de allra minsta längst fram för att ge siluetten en lite mer tredimensionell känsla.

Sågar man med japansk handsåg går det snabbt och enkelt och man får dessutom väldigt fina snitt! Den här gången vill jag dock inte ha kvar de knivskarpa snitten, utan runda av snittytorna ganska mycket. Det är snabbt gjort med en sågrasp som bygger på samma slags teknik som de japanska handsågarna, och som till skillnad från vanliga raspar och filar inte sätter igen när de fylls med filspån. Det allra sista finslipandet gör man med slippapper, för den här gången vill jag ha riktigt silkeslena träytor.

Lägg husen i den ordning du vill ha dem och kontrollera att det ser bra ut. Ta den kvarvarande biten av listen och limma fast trähusen på den. Lägg i tryck (tex under en tung bok) medan limmet torkar. 

Skruva fast hängbeslag på den bakre listen så att du kan hänga upp hängaren på väggen. Tänk på att förborra hålen så att träet inte spricker. Samma sak gäller när du ska skruva i vinkelkrokarna för nycklarna - det är viktigt att förborra!

Trären inredning med våra skandinaviska barrträslag spås vara i ankommande i inredningssammanhang. Så jag skippar färgen den här gången och låter husens nakna träfasader tala för sig själva. 



Trustpilot