Lampskärm i sculptamold med guldfärgad insida

12 maj, 2021

En rejäl lampskärm med vacker ytstruktur skulpterar du själv med en modelleringsmassa. Formen får du med hjälp av en pilatesboll.

Den där pilatesbollen som ligger i vägen och ger dig dåligt samvete för att du inte riktigt gymmar lika mycket som var tänkt kan komma till användning. Som form åt en lampskärm kan den komma till ny användning!

Materialet vi använder för att forma den här lampskärmen heter sculptamold och har ursprungligen tagits fram för att forma modellandskap. Det är en gipsblandning med fiberstruktur i som gör det enkelt att skulptera fram vad man vill, och när massan väl härdat blir den stark och lätt. Perfekt att göra lampskärmar av!

Materialet ger av sig själv ganska mycket struktur, det blir nästan som en putsad vägg, och det kan bli jättevackert. 

Börja med att placera din gymboll på en stor kruka, hink eller liknande så att den står stadigt och inte vill rulla iväg. 

Ta en lamphållare och skruva av upphängningsringen. Markera hur stort hålet är med en penna på bollen längst upp, så att du ser hur stort hål du ska lämna mitt upp på lampskärmen för montering av lampupphängningen.

Blanda sedan till modelleringsmassan genom att blanda lika delar torr massa med vatten. Blanda ordentligt så att inga torra fickor finns kvar i massan och skulptera sedan ut den över bollen.

Man har ungefär tio minuter på sig innan massan börjar härda för mycket, så det är bättre att blanda lite i taget, allt eftersom man hinner arbeta ut massan på bollen. Se tidigare blogginlägg HÄR om hur du blandar och skulpterar med sculptamold.

Den boll vi använde har små markerade ringar i plasten, så det var lätt att följa dem för att göra skärmen jämnt rund. Har man inte det kan man behöva rita upp med en penna på bollen så att man får en jämnstor och helt rund skärm.

När du är klar behöver massan några dygn på sig att härda och torka ut, så ställ undan bollen på en plats där den inte står i vägen, utan kan härda och torka ut i lugn och ro.

Lyft sedan försiktigt av skärmen och slipa ojämna kanter med vanligt slippapper. 

Måla insidan med en guldfärg som reflekterar ljuset bra och ger en fin kontrast till den kritvita putsliknande ytan. 

Även lamphållarens delar som sticker ut på insidan av skärmen kan målas i guldfärg. Tänk på att inte ha lampsladden inkopplad när du målar och bara måla på utvändiga plastdelar som inte är strömförande. Och glöm inte att montera en dragavlastning på lamphållaren så att den hänger säkert på sin plats.

En stor, klar lampglob blir fin i skärmen. Trustpilot