Jeansväska med läderförstärkningar

22 juni, 2016

En rejäl väska som rymmer allt för sommarutflykten och dessutom tål lite tuffa tag. Den som behöver en sådan räcker upp en hand!

En rejäl väska som rymmer allt för sommarutflykten och dessutom tål lite tuffa tag. Den som behöver en sådan räcker upp en hand!

Bara att sätta igång att sy. Sommarväskan med hörnförstärkningar i läder kan bli en trotjänare i många år framöver. Så kanske är det värt den extra tid det tar att sy detaljerna i läder.

Du behöver:
Jeanstyg, 55 cm
Sytråd
Tillgång till symaskin
Getskinn
Rullkniv
Skärunderlag
Lim för läder och textil
Sporre
Falsben med kantpolerare
Syl
Sadelmakarnålar
Vaxad lintråd
Sadelgjord, 220 cm

Gör så här:

Rita upp en rund cirkel med en diameter på 16 cm. Klipp ut och vik rundeln först på mitten och sedan en gång till så att du får fyra bitar. Klipp bort en av bitarna, men lämna en sömsmån på en en centimeter. Markera fyra likadana rundlar på skinn och skär ut. Skär ett litet snitt in till mitten av varje cirkel som på bilden ovan.

Markera kanterna med falsbenet så att du tydligt ser var du sedan ska sy. Använd en sporre för att markera var hålen ska göras. Ta sedan något fyrkantigt och limma ihop kantförstärkningarna som på bilden nedan.

Sy ihop en väska av jeanstyg eller någon annan tjock canvas. Sy väskan av en stycke, vårt var 140 x 55 centimeter. Sy av hörnen i botten som på ett mjölkpaket så att du får en platt botten.

Sy ihop hörnförstärkningarnas mittensöm med sadelmakarsöm. Använd en vaxad lintråd. Sadelmakarsömmen finns beskriven i tidigare inlägg i kategorin läder. har du inte arbetat med läder tidigare kan det också vara bra att titta på den här dvd-filmen som tydligt visar hur man syr i läder.

Limma sedan fast hörnförstärkningarna på väskans bottenhörn. Använd en fyrkantig låda, tex en skokartong för att få dem på plats, som på bilden här under.

När limmet torkat syr du sedan fast hörnförstärkningarna med sadelmakarsöm.

Sy en bred inåtvikt fåll på väskans överkant och – om du vill – även en rundad mitt som på bilden nedan.

Skär till fyra handtagshållare i läder. Bitarna ska vara 10 x 12 cm med ett snitt för handtaget i mitten. Skär hörnen lite rundade. Markera kanterna med ett falsben. Vik bitarna på mitten. Markera sömsmånen med en sporre på ena sidan. Håll sedan ihop bitarna och gör hålen med en syl rakt igenom  de dubbelvikta hantagshållarna.

Markera på väskan var snittet för handtaget kommer att hamna och sy där ett stort knapphål. Limma fast framsidan av hantagshållaren där den ska sitta. Sy fast med sadelmakarsöm.

Klipp till handtagen av sadelgjord. Vi använde den dubbel för att få lite extra kraftiga handtag, varje bit blev då 110 cm. Trä in sadelgjorden genom handtagshållarens snitt och sy först ihop ändarna med sicksack.  Vik sedan sadelgjorden på mitten och sy ihop. Se bild nedan.

Nu är den nya trotjänaren redo att fyllas med badkläder, strandhanddukar och pocketböcker för sommarens alla utflykter!Trustpilot