Äggbräda av ek

18 mars, 2020

Småfåglarna kvittrar och hönsen har börjat värpa igen på allvar. Även den som inte är lycklig ägare till en egen hönsgård kan ju förvara sina ägg lite extra snyggt - på en gammeldags äggbräda av trä.

För i tiden fanns inga äggkartonger av formpressad papp. Ville man ha ordning på äggen tog man en bräda och borrade rejäla hål i den. I raka rader och med jämna mellanrum. Dessa numera antika äggbrädor har blivit hett eftertraktade på antikmarknaden idag. De är ju så mycket snyggare än en vanlig äggkartong!

Men, det fina i kråksången är - att de går att nytillverka! Allt man behöver är en bräda, såg, borr och slippapper.

Vår äggbräda tillverkade vi av en av de skärbrädor vi gjorde i ett tidigare blogginlägg som du kan läsa HÄR.

För att borra fina hål utan stickiga kanter behöver man en kvistborr, och gärna tillgång till en pelarborrmaskin. Börja med att mäta upp och markera kryss där du vill ha hålen. Vi använde en borr med dimensionen 25 mm, men det fungerar med både något mindre och större dimension. När man borrar i så hårt träslag som ek är det risk att det blir lite stickor på baksidan där borren kommer ut, så på den sidan kan man behöva runda av kanterna lite mer. Har man en Dremel till hands går jobbet lekande lätt, men det fungerar med en vanlig rund fil och slippapper också.

När du borrat, filat och slipat klart är det dags för ytbehandling. En vitpigmenterad vårdvaxolja ljusar upp eken litegrann och får den att se en aning patinerad ut.  

Stryk ut oljan med en pensel och låt den dra in i träet en stund annan du torkar bort överflödig olja med en trasa.  

En liten etikett av läder blir en extra dekoration och ger möjlighet att hänga upp brädan när man inte använder den. Använd bokstavspunsar för att stansa in bokstäderna i lädret innan du klipper ut etiketten och gör ett hål i etiketten med en håltång. Det kändes lite snyggare med det franska ordet för ägg, men det är ju en smaksak. Klipp till en läderrem och knyt fast i hålet i brädans handtag.Trustpilot