Brevvikt i resin

18 maj, 2016

Skörden av handskrivna brev har säkerligen sinat i de flestas brevlådor. Men så mycket roligare när man får något! Och visst har väl den digitala tidsåldern ökat värdet på de gamla handskrivna breven ur gammelmormors gömmor, i alla fall i affektionsvärde. Så en brevvikt kanske kan vara på sin plats överst i samlingen, för att hålla breven på plats när sommarnätternas bris drar in genom öppna fönster. En halvsfärisk glasbubbla håller ordning på breven, och ger samtidigt en vacker förstoringseffekt. Gör din egen brevvikt med tvåkomponentsresin gjutet i gamla glödlampor.

Du behöver:

Glödlampa (trasig, men med helt glas)

Guldsmedssåg med sågblad

Tång

Arbetshandskar

Resin

Gör så här:

Såga av yttersta knoppen på glödlampans sockel och plocka ut innandömet med en tång. Ibland kan man behöva knacka bort lite isolering på insidan, det kan man göra med tången. Skölj ur glödlampan och häll sedan i så mycket vatten att det bildas en halvsfär. Häll ur vattnet i ett mått så att du sedan vet exakt hur mycket resin du behöver blanda till. Låt glödlampan torka helt. Blanda ihop resinet enligt instruktionerna på förpackningen och rör noga så att de två komponenterna blandar sig väl. Häll i glödlampan och ställ den i en toarulle så att den står rakt. Låt resinet härda 48 timmar.

Lägg glödlampan i en liten plastpåse och knacka sedan försiktigt bort glaset från resinbubblan. Använd skyddshandskar och ha gärna skyddsglasögon på också – glas från en trasig glödlampa är extremt vasst! Byt eventuellt plastpåse, eller töm den på glaskrosset. Spola halvsfären under hett vatten. Torka av den och lägg den sedan tillbaka i plastpåsen. Lägg påsen i frysen. Efter några timmar har återstående glas spruckit av. Några få bitar kan man behöva pilla bort, men var försiktig eftersom glaset är vasst.

Resin brukar man vanligtvis gjuta i mjuka silikonformar. Så har man en halvsfärisk bakform i silikon fungerar den också bra att använda. Materialet är också perfekt för att gjuta in små föremål som snäckor från stranden eller torkade blommor. På så vis kan man göra sina egna personliga föremål – allt från smycken till brevvikter.Trustpilot