Som svampar ur jorden…

02 november, 2022

Få växter är så dekorativa som flugsvampen. Med sin knallröda hatt, sina vita prickar - och sitt förädiska gift - har den stått modell för konsten i hundratals år. Inte minst när det lackar mot jul.

Den som vill tjuvstarta julpysslet redan nu kan börja med att plocka fram penslar och färg. Vi har använt färdigsvarvade svampar av trä som finns i flera olika storlekar och modeller.

Börja med att måla fötter och undersidan av svamparna vita. Måla färgen en bit upp på hatten också. Låt färgen torka så att det blir lättare att hålla i dem medan du målar hattarna.

Klassiskt julrött är ju flugsvampens naturliga färg och antagligen också orsaken till att just flugsvampar passar så bra som juldekorationer. Vill man ha en djupare röd färg och lite mer liv i ytan kan man börja med att måla svart. Låt den svarta färgen torka ordentligt också innan du målar lite ojämnt med den röda. Målar man tunnt kommer den svarta att lysa igenom ganska mycket, och en medvetet ojämn tjocklek ger mycket liv i färgen. Det kan också vara fint att blanda svampar med mörkare och ljusare rött, och kanske måla en i grönt eller brunt.

Nästa steg är att måla vita prickar. Måla gärna prickarna med lite ojämna mellanrum och i olika storlekar. Det får inte bli för symmetriskt och perfekt!

En bit drivved eller väderbiten planka blir en fin scen för svamparna om man till exempel vill hänga upp dem i ett fönster. 

Drivved är ofta ganska porös så det går bra att fästa svamparna genom att först spika in en spik under foten, klippa av spikhuvudet och pressa ned svamparna där man vill ha dem. Om det behövs får man limma lite också.

Många svampar har en fotring, som en krage runt sin fot. Klipp en bit vitt linnetyg, gärna med en taggsax längs ena kanten, och sy med enkla stygn med en vaxad lintråd längs remsans andra sida. Rynka ihop och knyt fast som en krage runt svampens fot. 

Om man vill hänga upp arrangemanget i ett fönster borrar man hål i träbitens ytterkanter och trär en 2 mm tjock mässingstråd igenom. Böj tråden som en båge och häng upp där du vill ha arrangemanget.

Det kan också vara fint att låta svamparna ta plats på ett fat tillsammans med ljus, lite mosa och några kottar så här i väntan på adventstider. Trustpilot