Vaxägg

20 mars, 2019

Äggens tid är här! Så här års trillar de in i alla tänkbara former. Ett vaxägg med ett ljus inuti blir en fin ljuslykta på bordet när påsken närmar sig.

Medan nätterna fortfarande är kalla kan man passa på. Fylla några ballonger med vatten och låta dem frysa till is utomhus. Är det inte tillräckligt kallt får man helt enkelt använda frysen, för ballongerna behöver vara helt genomfrusna för att hålla ihop mot värmen från den smälta ljusmassan. 

Smält sedan ljusmassan i en rostfri skål över ett vattenbad i kastrull. Skålen behöver vara så vid at ballongen går ned med god marginal, men inte så stor och vid att det krävs massor av gjutmassa för att ge bottenskyla. 

Sätt fast en liten bit ståltråd i ballongens knut och hitta ett kökshandtag eller liknande där du kan hänga ballongen fritt på avsvalning mellan doppen.

När gjutmassan är smält doppar du ballongen i massan. Ta upp och låt massan svalna ordentligt mellan doppen, annars finns risk att den smälter av. Det går dock ganska snabbt tack vare isen inuti. Doppa tills du tycker ägget har fått tillräckligt tjock väggar. Låt svalna och vänta tills isen inuti smält innan du punkterar ballongen och plockar ur den.

För att ägget ska kunna stå stadigt kan man behöva hälla i lite extra massa som tyngd i botten och låt svalna.

Använd värmeljus med led, de alstrar nästan ingen värme alls och är dessutom mycket bättre för inomhusluften och miljön. Trustpilot