Linnelampa i enklaste modell

30 mars, 2016

Enklare än så här kan det knappast bli. Men varför krångla till det? Ett vitt linnetyg och en lampskärmsstomme är allt man behöver för att fixa sin egen lampa. Och betydligt billigare än de liknande du kan köpa i inredningsbutiken.

Du behöver:

Ringset för lampskärm, 40 cm diameter

Linnetyg vitt

Sytråd, vit

Bomullsband

Gör så här:

Börja med att tvätta ditt linnetyg. Linne har en härlig struktur och blir skrynkligt på ett vackert sätt, så häng tyget rakt och slätt, men stryk det inte.

Klipp till en bit tyg som är 130 cm bred och cirka 1-2 meter långt. Längden beror på hur lång lampa du vill ha, och bredden är ringens omkrets 125,5 cm, plus sömsmån. På längden behöver du räkna med att det går åt 30-40 cm extra för knuten.

Sick-sacka kanterna och sy sedan ihop tyget som en tub i långsidorna. Gör en fåll i överkanten och sy samtidig fast band att knyta fast tuben i den övre ringen med. Klipp till åtta band som är cirka 20-30 cm långa, vik dem på mitten innan du syr fast dem med jämna mellanrum runt tubens fåll.

Knyt fast tuben i ringen med lamphållaren och stoppa in den nedre ringen i tuben. Knyt ihop nedtill med en medvetet lite slarvig knut. Montera fast en lampsladd med lamphållare med dragavlastare (som tål att man hänger en lampa med lite vikt i). Häng upp lampan. Om den undre ringen inte vill ligga horisontellt nedtill kan man sy fast den för hand med med några små stygn på fyra ställen runt om.

Rätta till knyten om det behövs.Trustpilot